Комисията за противодействие на корупцията установи конфликт на интереси по

...
Комисията за противодействие на корупцията установи конфликт на интереси по
Коментари Харесай

КПКОНПИ отне от бившия кмет на Костенец над 26 000 лв. заради конфликт на интереси

Комисията за противопоставяне на корупцията откри спор на ползи във връзка с Радостин Радев – кмет на Община Костенец за мандат 2015 - 2019 година, встъпил в служба на 9.11.2015 година Наложена му е санкция в размер на 10 000 лева Отделно от нея от Радев се лишават и 16 200 лева в интерес на страната - равностойността на материалната полза от открития спор на ползи.
Проверката против него е почнала след подаден сигнал от орган на правосъдната власт, оповестиха от Комисията.
Установено е, че по време на мандата си като кмет, Радев е представлявал и Сдружение с нестопанска цел – „ Футболен клуб - Бенковски “. През 2015 година е бил негов ръководител, а през 2019 година – ръководител на Управителния съвет на Сдружението. Всяка година бюджетът на Община Костенец предвиждал и целеви средства по направление „ Спорт “, за спонсориране на футболни клубове, само че без те да са съответно избрани с решения на общинския съвет. Преценката за това, кои клубове да бъдат финансирани по този метод и с какви суми, била напълно на кмета на Община Костенец.
За интервала 20.04.2017 – 10.10.2019 година единствено за футболния клуб, в чийто управителни органи е бил Радев, са издадени 41 платежни нареждания за погашение на дотации. Част от заплащанията са подредени от заместник-кмет, само че 9 превода, общо за 16 200 лева лв., са подписани персонално от Радостин Радев, като кмет и по едно и също време с това – ръководител на управителния съвет на спонсорирания от общинския бюджет „ Футболен клуб – Бенковски “. За тези негови дейности няма издадени заповеди, подписани контракти или взети решения от Общинския съвет. Установено е, че през 2017, 2018 и 2019 година най-големият бенефициент на общинските дотации е бил футболният клуб, в чието ръководство е бил кметът Радев.
Припомняме, че на 17 юни 2019г. Радостин Радев, дружно със притежател и шеф на комерсиално сдружение, бяха арестувани по досъдебно произвеждане на Специализираната прокуратура. Радев е заречен на общински консултант сумата от 30 000 лева, с цел да упражни правото си на глас общинският консултант в интерес на приемането на несъмнено решение, което е касаело кмета и другия съизвършител, който е шеф на комерсиално сдружение, спечелило социална поръчка, заяви преди дни наблюдаващият прокурор по делото Десислава Христова.
Кой е Радостин Радев, четете в тези материали.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР