Комисията за противодействие на корупцията откри конфликт на интереси при

...
Комисията за противодействие на корупцията откри конфликт на интереси при
Коментари Харесай

Глобиха д-р Стойчо Кацаров 5 бона за конфликт на интереси

Комисията за противопоставяне на корупцията откри спор на ползи при някогашния длъжностен министър на опазването на здравето Стойчо Кацаров и му наложи санкция от 5000 лева, като го лиши и от заплащане за един ден от времето му в служебното държавно управление. Решението е отпреди два дни и е оповестено на уеб страницата на КПКОНПИ. То е по сигнал на ГЕРБ против Кацаров.

ПРЕДИСТОРИЯ

Историята неведнъж бе впрягана в престрелките сред Кацаров и някогашния здравен министър проф. Костадин Ангелов. Според сигнала на ГЕРБ, като министър Кацаров е разписвал заплащания към лечебни заведения, с които е в договорни връзки като ръководител на Центъра за отбрана правата в опазването на здравето, който оглавяваше до назначението си за министър. Тези връзки са по линия на Националната система за външна оценка на качеството на клиничните лаборатории, която се координира от въпросния център на Кацаров. ГЕРБ твърдяха още, че има интервал, в който Кацаров е бил по едно и също време министър (той беше на поста сред 12 май и 13 декември 2021 г.) и ръководител на УС на сдружението (до 10 юни 2021 г.). Другата част от сигнала изтъкваше, че като министър Кацаров съзнателно е трансформирал медицинския стандарт " Клинична лаборатория " " с оглед облекчение на активността на ръководения от него център и комерсиалните му връзки с лечебните заведения ".
 
 

ЗАЩИТА

Кацаров разгласи този сигнал за набеждаване и дори сподели, че ще подаде контрасигнал в прокуратурата. Той е дал пояснения без юрист в КПКОНПИ , като още веднъж е обяснил, че е подал заявление за преустановяване на представителството си като ръководител на центъра още на идващия ден след назначението си за министър. За наредбата Кацаров си спомня, че за публично разискване са оповестени две оферти, само че предвид на изразените редица несъгласия с плановете, нито едно от двете не е обнародвано. Обсъжданите промени нямат безусловно никаква връзка с външната оценка на качеството на клиничните лаборатории, твърди някогашният министър.

За заплащанията той е показал пред комисията, че става дума за регулярни заплащания на принципала - Министерство на здравеопазването, които са правени без оглед имат ли въпросните лечебни заведения контракти за външна оценка на качеството с центъра или не. Кацаров твърди още, че е делегирал подписването на тези заповеди на собствен заместител. Той отхвърля обвиняванията в спор на ползи , тъй като счита, че не може да става дума за облагодетелстване.

 

РЕШЕНИЕТО НА КПКОНПИ

Комисията не открива спор на ползи по първата част на сигнала - за заплащанията към лечебни заведения, които работят със сдружението на Кацаров. Установени са два контракта с лечебни заведения, които са благосъстоятелност на Министерство на здравеопазването и до момента в който Кацаров е министър, по тях са осъществени две заплащания - един път за 1334 лева и един път за 947 лева Не са открити претенции от тези две лечебни заведения за заплащане по контракти със сдружението и надлежно - Министерство на здравеопазването няма подредени заплащания по такива претенции.

КПКОНПИ обаче удостоверява спор на ползи при правенето на промени в медицинския стандарт за клинична лаборатория, макар че този план в последна сметка не е признат поради многото отрицателни мнения. Като подписва този план, Кацаров упражнява свое пълномощие, в качеството си на разположение, заемащо висша обществена служба, в интерес на обвързвано с него лице, показват от комисията. С това той нарушава закона за противопоставяне на корупцията, тъй като взе участие в подготовката на акт в частен интерес на обвързвано с него лице, допълват оттова.

 

САНКЦИЯТА

Комисията дефинира санкция от 5000 лева за Кацаров, като лишава в интерес на страната и сумата от 309,30 лева - колкото е дневното му заплащане за въпросния майски ден, в който е подписал плана на разпоредба. Кацаров има право да оспори решението в 14-дневен период.
 
Източник: " Сега "
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР