Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно

...
Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно
Коментари Харесай

Установиха конфликт на интереси при бившия кмет на Созопол

Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) одобри решение за определяне на спор на ползи за някогашния кмет на Община Созопол Панайот Рейзи (мандат 2015-2019 г.).

Производството е почнало по сигнал, както и с разпореждане от орган на правосъдната власт за това, че в качеството си на разположение, заемащо висша обществена служба, Рейзи е разходвал общински средства от бюджета на Община Созопол в интерес на Сдружение „ Футболен клуб Созопол “, на което е бил ръководител на Управителния съвет от 06.03.2009 година до 21 април 2019 година

В документално мнение пред КПКОНПИ, показано посредством юриста му, Панайот Рейзи е показал, че няма налице икономическа или политическа взаимозависимост сред него и спортния клуб, както и че не е получавал заплащане от участието си. Твърди още, че дейностите му са въз основа на взети решения от Общинския съвет, които той, като кмет, няма право да не извърши.

В хода на инспекцията е открито, че Панайот Рейзи е подписал персонално шест преводни нареждания за погашение на дотации от бюджета на Общината към Сдружение с нестопанска цел „ Футболен Клуб Созопол “ в общ размер на 155 000 лева (на 08.08.2018 година, 14.08.2018 година, 10.09.2018 година, 28.12.2018 година, 07.01.2019 година и на 07.02.2019 г.)

Обстоятелството, че кметът на Общината е и член на Управителния съвет и представляващ Сдружение с нестопанска цел „ Футболен клуб Созопол “ , постанова извода за съществуване на частен интерес по смисъла на ЗПКОНПИ.

Частният интерес се показва в приемане на полза от страна на спортното съдружие, под формата на помощ и поддръжка, и въздейства върху осъществяването на служебните пълномощия на лицето, заемащо висша обществена служба. Според ЗПКОНПИ, щом разходването е осъществено в полза на юридическо лице с нестопанска цел, ирелевантен става фактът, че не е получавано заплащане.

Правилното и законосъобразно държание би било, преди подписването на преводните нареждания, Панайот Рейзи да си направи самоотвод от осъществяването на съответното пълномощие по работа, и надлежно да го делегира на собствен заместител, което същият не е направил.

На Рейзи е наложена санкция в размер на 5000 лева и е отнета сумата от 155 000 лева, представляваща размера на дотацията, разпределена на Сдружение с нестопанска цел „ Футболен клуб Созопол “.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР