Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно

...
Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно
Коментари Харесай

Прокуратурата подхваща Жени Начева по сигнала за натиск върху Бул Био

Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество проверява някогашния здравен министър Жени Начева за длъжностно закононарушение.

От Комисията показват, че са получили сигнал от някогашен шеф на " Бул Био - НЦЗПБ " ЕООД за оказано по отношение на него нелегално въздействие и с задгранична адвокатска адвокатска фирма. КПКОНПИ е предала на прокуратурата всички данни по осъществената инспекция.

При нея е открито, че на 25 април 2018 година е признато решение на Министеския съвет за преустановяване на дълготраен контракт за посланичество и продажба на ваксини сред българското дружество и канадското сдружение " Интервакс ". Последвала е процедура за асортимент от страна на " Бул Био - НЦЗПБ " ЕООД, вследствие на която е подписан контракт за правно обслужване с наше адвокатско сдружение, на което са били предоставени правните дейности в осъществяване на решението за преустановяване на контракта с " Интервакс ". То е трябвало да реализира и процесуално посланичество при зародили арбитражни разногласия у нас и в чужбина. Според изказванията на някогашния шеф обаче от тогавашния заместник-министър на опазването на здравето са му били изпратени данни за контакт с непозната правна компания , с прибавен план на контракт с нея със същия предмет. Твърди се, че т ози контракт е бил на стойност от най-малко 350 000 евро.
 От Министерство на здравеопазването дадоха документи за напън от някогашен зам.-министър върху началник на държавно сдружение
От Министерство на здравеопазването дадоха документи за напън от някогашен зам.-министър върху началник на държавно сдружение

Документи ще бъдат пратени на прокуратурата и на ГДБОП

Въпреки че Министерството на здравеопазването е било осведомено за подписания контракт с българското адвокатско сдружение за 48 000 лв., съгласно шефа на " Бул Био - НЦЗПБ " ЕООД в продължение на няколко месеца му е бил оказван напън от Начева да подпише контракта с непознатата адвокатска фирма, което в последна сметка направил.

К ПКОНПИ не е разкрила оригинал на контракта или публично регистриран негов образец. Посочва се, че нито " Бул био ", нито Министерството на здравеопазването разполагат с него. Същевременно е открито, че към непознатата правна компания са осъществявани заплащания в евро на съображение контракт за правно обслужване, като са открити и фактури за това. Заплатените суми, както демонстрират по откритите фактури, са за интервала ноември 2018 година - февруари 2019 година, за минимум 28 891 евро, 2 675 евро, 2575 евро и 6 792 евро.

Комисията оповестява, че са изискани документи от здравното министерство, което оказа цялостно подпомагане. Министър Стойчо Кацаров удостоверява, че контракт с непознатата правна адвокатска фирма не е и в министерството , като на КПКОНПИ бяха изпратени всички материали по кореспонденцията с подобен предмет сред управлението на българското сдружение и това на Министерство на здравеопазването, както и всички документи, които удостоверяват осъществени заплащания към задграничната правна адвокатска фирма.
 Министерство на здравеопазването: Ананиев и Начева са купували китайски респиратори на тройни цени
Министерство на здравеопазването: Ананиев и Начева са купували китайски респиратори на тройни цени

Договорът е открит в шкафчето едвам вчера
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР