Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно

...
Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно
Коментари Харесай

КПКОНПИ установи конфликт на интереси при кмета на Община Ракитово и на началника на РДНСК - Бургас

Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) одобри решения по формирани производства за определяне на спор на ползи. Това оповестиха от пресцентъра на КПКОНПИ.

Конфликт на ползи е открит във връзка с Костадин Холянов – кмет на Община Ракитово за мандати 2015 - 2019 година и 2019 – 2023 година Производството е формирано на 17 юни 2020 година, откакто в предаването „ Разследване “ на Нова телевизия, излъчено на 14 юни 2020 година, са изнесени данни за осъществени нарушавания от кмета при осъществяване на социална поръчка за доставка на гориво.

КПКОНПИ откри спор на ползи при някогашния кмет на Костенец Радостин Радев

Впоследствие в Комисията е постъпил и сигнал, с спомагателна информация. В хода на инспекцията е открито, че на 08 юни 2016 година е подписан контракт за доставка на авто бензин и дизелово гориво на обща стойност 432 200 лева, сред Община Ракитово и „ Петро 2016 “ ЕООД, за период от 4 години. Два дни по-рано „ Хол – Лес “ ЕООД отдава чартърен на „ Петро 2016 “ ЕООД резервоари и колонка от настояща своя бензиностанция. Управител и едноличен притежател на „ Хол – Лес “ ЕООД е Щерян Холянов, наследник на кмета Костадин Холянов, а на „ Петро 2016 “ ЕООД – Пламен Михайлов, чийто шеф до 05 април 2016 година е било сдружението на сина на кмета. Дружеството, спечелило поръчката за доставка на гориво на Община Ракитово, е било записано 9 дни преди разкриване на тази процедура.

На 20 юни 2018 година Пламен Михайлов упълномощил Щерян Холянов да прави без каквито и да е ограничавания разпоредителни дейности със сметките на „ Петро 2016 “ ЕООД. Така някогашен служащ на сина на кмета е притежател на сдружение, което доставя гориво на общината, ползвайки бензиностанцията на „ Хол – Лес “ ЕООД, благосъстоятелност отново на този наследник, който разполага и с пълномощие да тегли безкрайно средства от сметките на доставчика на горивото, по които пък заплащанията постъпват с нареждания, подписани от бащата – кмета Холянов.

С решението на КПКОНПИ на Костадин Холянов е наложена санкция в общ размер на 10 000 лева, като в интерес на страната е отнета и сумата от 37 157 лева – материална полза, осъществена от неговия наследник. Независимо от производството за спор на ползи, по отношение на кмета на община Ракитово са подхванати и дейности от дирекция „ Противодействие на корупцията “, вследствие на които Комисията е приела решение за оперативно взаимоотношение с Прокуратурата.

КПКОНПИ с искове за 850 млн. лева за 2019 година

Конфликт на ползи е открит и във връзка с инж. Милен Ненчев – шеф на РДНСК - Бургас. Установено е, че до 04 август 2017 година той е бил шеф и едноличен притежател на „ Консултант 7 БГ “ ЕООД, с предмет на активност консултантски услуги, инвеститорски надзор и строителен контрол, след което трансферирал капитала на сдружението на брачната половинка си.

Тя е била едноличен притежател до 21 февруари 2020 година На 27 март 2018 година е подписан контракт за строителен контрол сред „ Консултант 7 БГ “ ЕООД и вложител, за реализиране на строителен контрол на „ Смесена постройка с паркинг “ в гр. Бургас.

КПКОНПИ ще проверява просветния министър и шефа на КЗП за спор на ползи

В процеса на строителство на този обект, в РДНСК – Бургас, с шеф инж. Ненчев, са постъпвали тъжби за нарушавания на Закон за устройство на територията. Проверките, осъществявани от негови подчинени чиновници, не са установявали каквито и да е нарушавания при построяването на постройката, чийто строителен контрол е реализиран от сдружението, благосъстоятелност на брачната половинка на началника на РДНСК, за което той е подписал и съответни писма до подателите на жаблите. С решението на КПКОНПИ е наложена санкция в общ размер на 10 000 лева

Постановено е и трето подред решение, с което е открит спор на ползи във връзка с Румен Павлов, кмет на Община Стражица. След извършена тръжна процедура, общински парцел с повърхност от 607 кв. м., е бил продаден 11 472 лева на Димитър Иванов, назначен по трудов контракт от кмета Павлов като водач в общината. Година по-късно, Иванов продал парцела на брачната половинка на Румен Павлов, за 6340 лева През 2019 година Димитър Иванов придобил още един общински парцел, с повърхност от 1020 година И той, като първия парцел, граничи с парцела в гр. Стражица, върху който е построен хотел „ Ралица “, благосъстоятелност на кмета Павлов. Шофьорът на общината, покупател на парцелите, е и основател и представляващ съдружие с нестопанска цел, което носи името на самия кмет – „ Спортен клуб Румен Павлов – 2016 година “.

Наложената санкция, в сходство с наредбите на закона, е в размер на 5000 лева С решение на Комисията от 13 май 2020 година на кмета на Община Стражица, за открит спор на ползи, бе наложена санкция в размер на 15 000 лева и лишаване на сумата от 53 350 лева Първото решение на КПКОНПИ във връзка с Румен Павлов е от 20 февруари 2020 година, когато за подписани от него 12 контракта в частен интерес му бе наложена санкция в общ размер на 60 000 лева

Конфликт на ползи е открит и за Христо Христов, кмет на Община Болярово, мандат 2015 година – 2019 година Той е сключвал контракти за отдаване чартърен на земеделска земя от общинския аграрен фонд със своя наследник – аграрни производител.

В процедурите по сключването им и определянето на наемната цена и на съответния земеделския производител за наемател няма нарушавания, само че кметът е бил задължен самичък да се в профил от осъществяването на тези отговорности /да си направи отвод/, защото дейностите му са в частен интерес /на обвързваното с него лице/. Наложената санкция е в размер на 5000 лева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР