Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно

...
Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно
Коментари Харесай

Бивш шеф на БНР гласувал да получи обезщетение от 30 000 лв.

Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добито имущество не е намерила спор на ползи по сигнал против някогашния шеф на БНР Светослав Костов по тази причина, че взел участие в гласоподаване да получи 30 000 лева обезщетение за неползвана отпуска при напускането си като началник на Радио София. Това се вижда от решение на КПКОНПИ, чийто ръководител е някогашният основен прокуров Сотир Цацаров. Решението е взето на 29 януари т.г.

В сигнала против Костов се показва, че той е участвал в съвещание на Управителния съвет на БНР на 2 юли м.г., единствено ден встъпването си в служба като общоприет шеф на радиото. Заедно с другите двама присъстващи членове на съвета Костов одобрил личната си оставка от позицията отпред на Радио София, която заемаше до тогава, и приемането на близо 30 000 лева отплата за неизползван отпуск.

Антикорупционната комисия стига до извода, че Костов е имал право да взе участие в разискването на личната си оставка, а гласуването му не е довело до автоматизирано погашение на парите. Това станало едвам след преустановяване на трудовия му контракт. Според Цацаров и сътрудниците му в КПКОНПИ Костов се лишил от опцията да резервира поста си в Радио София, ползвайки неплатен отпуск, до момента в който е отпред на БНР. Той не се възползвал от това, а предпочел да получи компенсацията. В решението написа, че " като е изискал прекратяването на трудовото си правно отношение Светослав Костов се е лишил от правото да се възползва от полагащия му се неплатен отпуск за времетраенето на мандата му като общоприет шеф и по този метод да резервира работното си място като шеф в Радио София ". 

Костов бе определен отпред на БНР от Съвета за електронни медии на 28 юни м.г. Мандатът на генералния шеф е със период от 3 година В първия работен ден по-късно УС на БНР гласоподава единомислещо оставката му като началник на Радио София. Всъщност Костов ръководи радиото до октомври м.г., когато бе уволнен от Съвет за електронни медии след разкритията на журналистката Силвия Великов, че шефът е провел свалянето й от ефир поради метода, по който тя отразява процедурата за избора на Иван Гешев за правоприемник на Сотир Цацаров. В момента Костов апелира отстраняването си. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР