Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно

...
Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно
Коментари Харесай

КПКОНПИ обвини бившия директор на БЕХ Петьо Иванов в конфликт на интереси

Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) откри, че някогашният шеф на Българския енергиен холдинг Петьо Иванов е бил в спор на ползи, защото в същото време с този пост е бил и в борда на " Булгаргаз ", съобщи БНР.
Мотив за решението е, че като началник на холдинга Илиев е дал своя вот за себе си при назначението в " Булгаргаз " и е определил възнаграждението си. Затова му е наложена санкция от 15 хиляди лева и е постановено лишаване на полученото заплащане от 60 хиляди лева, съгласно декларацията пред самата комисия.
Решението на комисията може да се апелира пред Административен съд – София. За БНР Петьо Иванов сподели, че не е склонен с решението на Антикорупционната комисия и ще го апелира.
В момента в бордове и ръководители на енерийни сдружения са и тримата членове на БЕХ. От енергийното министерство обаче отхвърлиха коментар.
" Капитал " показва, че в сходна обстановка са и други - някогашни и сегашни ръководители в БЕХ - Жаклен Коен, Живко Динчев и Андон Андонов, само че не е известно за тях да са взети сходни решения.
Коен с изключение на изпълнителен шеф на държавния енергиен холдинг в този момент е член на съвета на шефовете на АЕЦ " Козлодуй ", Динчев е изпълнителен шеф на Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ", а Андонов е изпълнителен шеф на " Мини Марица-изток ".
Сигналът против Петьо Иванов е подаден в КПКОНПИ на 27 ноември 2018 година, само че повече от половин година по него няма никакво придвижване. Едва на 7 май 2019 година антикорупционната комисия изисква доказателства от Министерството на енергетиката за избора на Петьо Иванов и назначението му на избраните позиции.
Самият Иванов споделя, че няма нарушаване, тъй като възбраната физическо лице да бъде шеф, инспектор и член на изпълнителни или контролни органи на повече от едно комерсиално сдружение с държавно присъединяване в капитала не се ползва по отношение на търговски сдружения от второ равнище, каквото е " Булгаргаз " - негов притежател не е непосредствено страната, а БЕХ. Освен това едновременното присъединяване в БЕХ и " Булгаргаз " е в сходство с предмета на активност и със същността на холдинговата конструкция според Търговския закон.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР