Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно

...
Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно
Коментари Харесай

КПКОНПИ: Сигнали за корупция има срещу всички депутати

Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) ревизира сигнали за корупция против депутати от всички политически сили. Това стана ясно от гостуването в NOVA на ръководителя на Комисията Пламен Георгиев.

"Въпросът е дали ще можем да съберем задоволително данни, които да предоставим на прокуратурата ”, изясни той.

Независимият профилиран непрекъснато настоящ държавен орган за реализиране на политиката по противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество от основаването си през 2005 година до момента е изискал запор на разнообразни активи на стойност 3,8 милиарда лв.. Отнета е благосъстоятелност за 120 млн. лв..

В ръцете на съда пък имало 288 каузи, свързани със запор на имущество, по които се очаквало магистратите да се произнесат.

Пламен Георгиев сподели още, че общо 148 души от тези, които по закон са длъжни да подават имуществени заявления, не са сторили това. Сред тях били 23-ма кметове, ръководители на Общински препоръки, основни архитекти, 66-има шефове на лечебни заведения, един някогашен народен представител.

Настоящите народни представители, както и министрите от кабинета "Борисов 3”, към този момент са дали изискваните документи.

Съдът наложи запор на имущество на някогашния министър на енергетиката Трайчо Трайков

След инспекция, почнала при започване на 2017 година, комисията е разкрила несъответстие сред приходите и имуществото на някогашния енергиен министър Трайчо Трайков за над 2,4 млн. лв., сподели Георгиев. Ето за какво съдът е запорирал 1/2 от апартамент, ателие, дворно място, паркомясто, акции, както и влогове и депозити на сегашния общински консултант. Проверката против Трайков е поради обвиняването му за продажбата на остатъчния държавен дял на ЕВН.

"Разкрихме банкова загадка и разполагаме с цялата данъчна информация. Сега подканваме лицето да връчи декларация, с която да потвърди приходите си. Крайният период за това е петък. Ако не подаде тази декларация, всичко запорирано се лишава, изясни Георгиев. И в този момент поканваме лицето да ни връчи декларация от кое място има тези 2, 4 млн. лв., които е употребило за закупуване на недвижими парцели, борсови артикули и други предмети. За нас няма пояснение от кое място са добити тези средства ", акцентира ръководителят.

Цялото имущество на фамилията на Ветко Арабаджиев е запорирано

Работата по случая "Арабаджиеви " занапред стартира, сподели Георгиев и тя ще отнеме най-малко 7-8 месеца. Трябвало да се проучват доста документи, защото това били лица с огромна икономическа интензивност.

Десислава Иванчева

Тече инспекция и за имуществото на някогашната кметица на столичния регион "Младост” Десислава Иванчева. Тя е подсъдима за взимане на рушвет в изключително огромни размери.

Цветан Василев

Делото против него е безпричинно спряно, разяснява ръководителят. Искът е за 2 милиарда и 203 млн. лв.. Очакваме реакции от другите страни, които да дадат мнение по случая.

Делян Пеевски

Георгиев сподели, че и депутатът Делян Пеевски е бил проверяван в резултат на подаден до комисията сигнал. Тъй като против Пеевски няма повдигнати обвинявания, специалистите не можели да създадат инспекция всъщност на цялото му имущество, а единствено по документи. Тя не открила никакви нередности.

Още от полемиката вижте и във видеото.

Съдът запорира имуществото на Трайчо Трайков поради 2,4 млн. лева

Запорираха цялото имущество на Арабаджиеви

Отвеждат Десислава Иванчева в болница с белезници

Прокуратурата: Цветан Василев политизира делото за КТБ

Народно събрание отхвърли ветото на закона на Пеевски

Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР