Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото

...
Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото
Коментари Харесай

КПКОНПИ откри конфликт на интереси при директора на НЕК

Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) откри съществуване на спор на ползи във връзка с трима души, заемащи висши обществени длъжности, съобщи БГНЕС.

Петър Илиев, член на Съвета на шефовете на " Български енергиен холдинг " ЕАД (БЕХ) и изпълнителен шеф на " Национална електрическа компания " ЕАД (НЕК) - за това, че е дал своя вот приемането на годишен финансов доклад за 2017 и 2018 година, както и отчет за активността на НЕК за осъществяване на бизнес програмата на сдружението. При одобрение на докладите биха могли да бъдат изплащани спомагателни финансови хонорари на членовете на НЕК. По този метод Илиев е дал на себе си опцията за приемане на в допълнение заплащане по контракта му за ръководство на НЕК.

Кольо Динков, доскорошен ректор на Университета за хранителни технологии-Пловдив - по сигнал за това, че с докладна бележка до ръководителя на Общото заседание на ВУЗ-а, е определил себе си за началник на план по Оперативна стратегия, за което е получил и хонорари.

Цветомира Дончева, някогашен шеф на РИОСВ-Шумен - по сигнал за това, че е утвърдила условия за осъществяване на конкурс за заемане на длъжността " шеф на Регионална инспекция за опазване на околната среда " по този начин, че на изискванията да дава отговор самата тя.

На днешното съвещание КПКОНПИ образува производства за определяне на спор на ползи във връзка с лица по смисъла на член 6 алинея 1 ЗПКОНПИ, както следва:

Кмет на Община Ковачевци - по сигнал, че свързани с кмета лица употребяват общински парцели, с част от които са взели участие пред Държавен фонд " Земеделие " и са им изплатени дотации. В хода на производството ще бъдат тествани данни и за това, че кметът управлява комерсиалните сдружения на майка си, като употребява запаси на общината. Проверка ще бъде осъществена и за изказванията, че кметът употребява суми, отделени за снегопочистването в общината, за даване на бонуси на чиновници по негова преценка.

Председател на Общински съвет-Ковачевци , по сигнал, че негови родственици употребяват общински парцели за приемане на дотации от Държавен фонд " Земеделие ".

Председател на Общински съвет-Мирково по сигнал, че е предложил на Общинския съвет да гласоподава месечно заплащане на кмета на общината, което да е процентно съответствие (73%) от възнаграждението на министър, както и свое заплащане като ръководител на Общинския съвет.

Двама общински съветници от Общински съвет-Асеновград – по сигнал, че единият взе участие в ръководството на спортни клубове, финансирани от общината, и е дал своя вот " за " тези дотации, а вторият – за това, че е дал своя вот месечното заплащане на татко си, който е кметски наместник в обитаемо място в същата община.

Директорът на РЗОК-София - по сигнал за това, че брачният партньор ѝ работи на същото място и е назначен като неин зависещ чиновник.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР