Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито

...
Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито
Коментари Харесай

КПКОНПИ анализира за корупционен риск 12 закона

Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ) е приела отчет за оценка на въздействието за 2019 година на 12 законопроекта, оповестяват от антикорупционният орган.
Законът планува КПКОНПИ да съгласува всеки законопроект, направен от изпълнителната власт, по отношение на съществуването на корупционен риск и да прави следващ разбор на въздействието на нормативните актове. На подобен разбор подлежат миналите координиране законопроекти, за които са били открити знаци за опасности от корупция. Отправени са и оферти за елиминирането им, като са влезнали в действие и са работили за период не по-кратък от дванадесет месеца преди 31 декември на годината, за която се прави разбора.
На разбор са подложени промени в: Закона за развиването на университетския състав; Кодекса за общественото осигуряване; Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина; Закон за пазарите на финансови инструменти; Закона за туризма; Закона за селскостопанската академия; Закона за силата от възобновими източници; Закона за нездравословното влияние на химичните субстанции и смеси; Закона за енергетиката; Закон за киберсигурност; Закона за използване на Общата организация на пазарите на аграрни артикули на Европейския съюз и Закона за филмовата промишленост.
По посочените 12 законопроекта, в хода на съгласувателния развой, КПКОНПИ е отправила до органи на изпълнителната власт общо 119 оферти, свързани с открити знаци за корупционен риск. Приети са били 25 оферти.
Докладът за следващ разбор на въздействието на законодателните актове за 2019 година е оповестен на интернет страницата на КПКОНПИ. За задачите на разбора, по всеки от законите са разпознати заинтригуваните страни (вносителят, държавни органи и други организации и лица, които ползват закона и за които той основава права и задължения), към които са отправени предложения за мнение и оценка на въздействието. Изводите в отчета са образувани и въз основа на постъпилите 64 мнения.
Докладът е изпратен на Комисията за битка с корупцията, спор на ползи и парламентарна нравственос, както и на Правната комисия в Народното събрание.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР