Комисията за опазване на околната среда към Столичната община гласува

...
Комисията за опазване на околната среда към Столичната община гласува
Коментари Харесай

Още мерки срещу мръсния въздух в София

Комисията за запазване на околната среда към Столичната община гласоподава още ограничения против мръсния въздух в София. Прилагането им би трябвало да стартира през февруари. При високи равнища на замърсяване, възбраната за паркиране в Синя зона ще важи и за Зелената. При дълготрайна прогноза за нечист въздух кметът на София ще има пълномощията да разпорежда възбрана за придвижване в центъра и даже въвеждане на безвъзмезден градски превоз. Комисията се отхвърли от предлагането за възбрана на влизането в централната част на коли с четни или нечетни номера.

Мярката за възбрана за паркиране в платените зони ще влиза в действие по едно и също време с въвеждането на по този начин наречения „ зелен билет ".
Лорита Радева - ръководител на Комисията по запазване на околната среда, земеделие и гори: Гражданите ще имат предварителната информация и надлежно обезпечената опция за напредването със зелен билет, т.е. на 1 лев за цялата градска мрежа в този съответен ден.
Мерките включват още в допълнение миене и метене на улиците, както и спомагателна такса за работата на багери, булдозери и валяци.

Лорита Радева - ръководител на Комисията по запазване на околната среда, земеделие и гори: При прогноза за превишаване от 50 -100 микрограма, още на този стадий вкарваме, както мярката по оросяване и допълваме - мярката за в допълнение миене.
Освен двудневна прогноза за равнищата на фините прахови частици, системата за ранно обявяване ще дава информация и за настоящите равнища на замърсяване на въздуха.
Диана Димитрова - Сдружение " Горичка ": Откакто тази прогноза е включена, демонстрира, че не постоянно прогнозата е правилна и от тази позиция би трябвало най-малко на месечна база да се преглежда какво е дал софтуерът като прогноза и какво е било действителното.
Тъй като всички ограничения, които бяха обсъждани са основани точно на тази прогноза.

Неправителствени организации оферират още при възможност за нараснали равнища на фини прахови частици, информацията да се оповестява в прогнозата за времето в новинарските излъчвания на малките екрани.

Всички ограничения против мръсния въздух ще бъдат гласувани от Столичния общински съвет в четвъртък.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР