Комисията за финансов надзор започна работа по изграждане на единна

...
Комисията за финансов надзор започна работа по изграждане на единна
Коментари Харесай

КФН ще въведе единна информационна система

Комисията за финансов контрол стартира работа по създаване на единна осведомителна система, която по проект ще е подготвена през есента на 2023 година

Общата стойност на плана е 4,99 млн. лева, от които 4,2 млн. лева са европейско финансиране по Оперативна стратегия „ Добро ръководство “.

„ За Комисията е приоритет намаляването на административната тежест посредством цялостно дигитализиране на административните услуги, които тя предлага. Една от основните ни цели е да предоставяме навременни, качествени и транспарантни надзорни действия “, разяснява основният секретар на КФН Деница Кирова.

Основните цели на единната осведомителна система са няколко:
Подобряване на процеса за административно обслужване на жителите и бизнеса посредством надграждане на всички административни услуги, които КФН предлага и са част от системата на държавната администрация (ИИСДА или Административен регистър).Препроектиране, надграждане и рационализиране на най-малко 18 обществени регистъра на КФН, посредством които се дава информация на жителите и бизнесаИнтегриране с относимите хоризонтални съставни елементи на електронното ръководство в Република България, както и с Единния портал за достъп до електронни услугиИнтегриране в действително време на обмена на информация с регулаторните органи на Европейски Съюз – Европейски орган за обезпечаване и професионално пенсионно обезпечаване (European Insurance and Occupational Pensions Authority EIOPA) и Европейски орган за скъпи бумаги и пазари (The European Securities and Markets Authority - ESMA)Усъвършенстване на прилагания от КФН механизъм за рискбазиран надзорПрецизиране и развиване на автоматизация на процеса по установяване на такси, дължими от бизнеса и гражданитеОрганизиране и осъществяване на образования с найширок кръг ползватели както от админи на системата, по този начин и с крайните консуматори
“Осъзнаваме потребността да бъдем напълно присъстващи там, където са бизнеса и потребителите. Вярвам, че построяването на единната осведомителна система ще ни разреши да отговорим на тази нужда, като ще имаме опцията с изключение на да подобрим процеса по административно обслужване на жителите и бизнеса, по този начин и да интегрираме дейностите и процесите на КФН със системите на Европейските надзорни регулатори “, добави Кирова.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР