Комисията за финансов надзор взе решение за отписване от регистъра

...
Комисията за финансов надзор взе решение за отписване от регистъра
Коментари Харесай

Отписват от регистъра застрахователните брокери и агенти, невнесли таксата към КФН

Комисията за финансов контрол взе решение за отписване от регистъра на застрахователните брокери и от регистъра на застрахователните сътрудници на лицата, които не са погасили дължимите такси за общ финансов контрол за 2018 година. Това се схваща от решение на регулатора от 25 юни.

Към тази дата общо 53 застрахователни брокери не са платили таксите, които дължат на Комисията за финансов контрол. Освен брокерите, измежду поднадзорните физически и юридически лица - длъжници са 1638 агенти-физически лица и 186 еднолични търговци-агенти. Сред тях попадат още АДСИЦ, облигационни излъчвания на обществени сдружения и други емитенти, обществени сдружения.

Припомняме, че КФН пусна публично известие на 17 януари, с което уведоми всички контролирани от нея сдружения - застрахователни компании, пенсионни фондове и капиталови медиатори, че към този момент има нова Тарифа за надзорните такси, които те ще би трябвало да й заплащат. Тарифата е направена според измененията в Закона за КФН, които Народното събрание одобри в края на предходната година. С тях бе регламентиран моделът за финансовата самостоятелност на комисията, която от началото на 2018-а към този момент би трябвало да се устоя от таксите за общ контрол и за съответни надзорни услуги, а не както бе до 2018-а - за сметка на дотация от държавния бюджет. За да сме правилни, ще уточним, че без значение от измененията в закона КФН въпреки всичко попада и в плановете на държавния бюджет за 2018-а. Но плануванаъа в него сума за регулаторния орган ще се употребява единствено в случай че някое огромно сдружение (или дружества) по една или друга причина не може да заплати навреме дължимите такси и по този метод наруши съществено плануваните годишни доходи на КФН. За сметка на това всички такси, които КФН събира от наложени наказания, ще бъдат внасяни в държавната хазна.

Както "БАНКЕРЪ ", към този момент писа таксите за сдруженията от трите надзиравани от КФН браншове са разграничени в две огромни групи. Първата е за общ контрол. В тази група най-високата такса е за пенсионноосигурителен фонд. Тя се образува по следния метод: Пенсионноосигурителното сдружение заплаща 100 хиляди лева плюс 50 хиляди лева за всеки ръководен от него фонд, плюс 10% от приходите на сдружението от такси и удръжки, които то събира на обезпечените от него лица. Общата сума, на която ще се дължи на КФН, по всички тези параметри не може да надвишава 1.9 млн. лв.. Добре е да уточним, че въпросните 10% не се събират върху дяловите вноски на клиентите на сдружението, а върху таксите, които то събира от тях. С други думи, заплащането няма да е за сметка на обезпечените лица, а за сметка на акционерите на сдружението, което ръководи пенсионните фондове.

За общ контрол застрахователните и презастрахователните компании ще заплащат по 140 хиляди лева годишно. Толкова всяка година в КФН ще би трябвало да превежда и Гаранционният фонд.

За капиталовите медиатори таксите за общ контрол са десетки и даже стотици пъти по-ниски от тези за застрахователите. Много от тези такси се движат в границите сред 300 и 2000 лева за година.

Втората група са таксите за съответни надзорни услуги. Те са многочислени и разнородни. Например има три такси за признаваме на правоспособността на виновен актюер, които се движат от 25 до 450 лв.. Таксата за пенсионна лицензия е 75 хиляди лева, а за лицензия на сдружение за в допълнение непринудено обезпечаване за безработица и/или професионална подготовка - 35 хиляди лв..

За одобрение на вътрешен модел за оценка на риска на осигурител таксата варира от 80 хиляди до 100 хиляди лева - според от това, дали моделът е непълен, или цялостен. Всяка основна смяна в модела за оценка на риска също се утвърждава от КФН и за това отново се дължи такса - от 30 хиляди до 50 хиляди лв..

Таксата за издаването на лиценз на осигурител може да доближи 135 хиляди лева, плюс по 10 хиляди лева за всеки клас застраховка. Сумите, които ще се дължат на КФН за презастрахователен лиценз, са още по-високи.

При капиталовите медиатори множеството такси за съответни надзорни услуги са доста по-ниски, в сравнение с тези за застрахователите и пенсионните фондове. Някои от тях се движат сред 200 и 500 лв.. Но има и услуги, които ще изискват високо възнаграждение и те още веднъж са свързани с даването на позволения за въвеждането на вътрешни модели за оценка на риска.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР