Комисията за финансов надзор ще може да извършва стрес-тестове за

...
Комисията за финансов надзор ще може да извършва стрес-тестове за
Коментари Харесай

КФН ще може да извършва стрес-тестове на пенсионните дружества

Комисията за финансов контрол ще може да прави стрес-тестове за определяне на финансовото положение на сдружението за в допълнение обществено обезпечаване и/или ръководените от него фондове, плануват промени в Кодекса за обществено обезпечаване, които бяха признати на второ четене от Народното събрание.

С промените се вкарват разпореждания на европейска инструкция и се усъвършенства надзорът над институциите за професионално пенсионно обезпечаване. В сходство с условията на директивата е регламентиран процесът на контролен обзор. На законово равнище се закрепва кардиналното условие за реализиране на контрол, учреден на риска, и се вкарва осъществяването на стрес-тестове, което способства за оптимално систематизиране на надзорните запаси и навременно определяне на евентуални проблеми в бранша на спомагателното пенсионно обезпечаване.

Измененията плануват цялостна наредба на условията към възлагането на действия на външни реализатори, като не се позволява това във връзка с ръководството на вложенията на пенсионните фондове и реализиране на основни функционалности, поради кардиналното им значение за активността на сдружението и фондовете и високите условия към тях.

За гарантиране на тъкмо осъществяване на отговорностите по подписани пенсионни контракти пенсионноосигурителното сдружение, което ръководи фонд за в допълнение непринудено пенсионно обезпечаване по професионални схеми, поддържа във всеки миг активи, съответстващи по мярка на финансовите отговорности, записаха депутатите.

При ръководството на фонд за в допълнение непринудено пенсионно обезпечаване по професионални схеми пенсионноосигурителното сдружение не може да покрива биометрични опасности, да подсигурява минимално равнище на рентабилност или размер на пенсиите.

С промените се регламентира прехвърлянето на професионална скица или част от нея от един в различен фонд за в допълнение непринудено пенсионно обезпечаване по професионални схеми, както и от и към задгранични институции за професионално пенсионно обезпечаване. Прехвърлянето на професионална скица, надлежно - на част от нея, се прави след издаване на авансово утвърждение за това от способния контролен орган.

Измененията плануват и възстановяване информираността на обезпечените лица и пенсионерите, например посредством даване на информация за прогнозния размер на пенсионните заплащания.

В период до 17 май 2019 година пенсионноосигурителните сдружения и банките-попечители би трябвало да приведат активността си в сходство с условията на измененията и с актовете по използването му.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР