Комисията за финансов надзор прие днес на първо четене проект на

...
Комисията за финансов надзор прие днес
на първо четене проект на
Коментари Харесай

Комисията за финансов надзор предлага за обществено обсъждане наредбата за системата „бонус-малус“

Комисията за финансов контрол одобри днес на първо четене план на Наредба за единните условия за коригирането на застрахователната награда, в зависимост от държанието на лидера на моторното превозно средство, покрито от застрахователен контракт за задължителна застраховка „ Гражданска отговорност “ на автомобилистите, по член 490, алинея 5 от Кодекса за застраховането (система „ бонус-малус “)

Избраният от предложенията на международния съветник вид е резултат от активността на работна група, която включваше специалисти от КФН, Министерство на вътрешните работи и Министерство на превоза, информационните технологии и съобщенията.

Предложената система „ бонус-малус “ ще се ползва на територията на Република България. Предвидени са общо 20 класа, като базовият клас (8) е еднакъв на базовата застрахователна награда – наградата, както е избрана от застрахователя без допълнителни промени. Налице са седем класа бонус (1-7), които ще се ползват по отношение на притежателите на автомобили с безрисково държание на пътя и за които наградата ще се понижава. Максималното понижение ще бъде с 25 на сто от базовата награда. Ще има и дванадесет класа за малус (9-20), които ще се прилагат спрямо притежателите на коли с рисково държание на пътя, по отношение на които премията ще се усилва, като максималното нарастване ще бъде 400 % (четири пъти) по отношение на базовата награда.

При въвеждане на системата всички собственици на моторни превозни средства и коли ще бъдат поставени в базовия клас и няма да получават нито увеличение, нито понижение на застрахователната награда.

Ако в границите на една година от започването на системата не са причинени нарушения по пътя, нито са изплащани обезщетения за породени вреди, съответният притежател или автомобил ще преминава в идващия по-нисък бонус-малус клас и при следващо сключване на застраховката ще получава намаление.

Когато са породени вреди или нарушения при придвижването по пътищата „ бонус-малус “ класът на притежателя, съответно на автомобила, ще пораства и при последващо подписване на застраховка „ Гражданска отговорност “ на автомобилистите наградата ще се увеличава.

Нарушенията според от тяхната тежест са класифицирани в 7 категории. Най- леките нарушавания са класифицирани в първа категория и ще увеличават „ бонус-малус “ класа с една степен. Най-тежките нарушавания са класифицирани в седма категория с деветнадесет степени, като притежателят или автомобилът отиват в най-високия „ бонус- малус “ клас.

За да се избегнат операции, „ бонус-малус “ класът на автомобила ще се резервира и при неговото прекачване, както и при преустановяване на регистрацията.

С плана на разпоредба се цели създаването на механизъм, който да докара до по-справедливо систематизиране на застрахователната награда сред лицата, които подписват застраховка „ Гражданска отговорност “ на автомобилистите. С „ бонус-малус “ лицата, които имат безрисково държание ще бъдат стимулирани за сметка на лицата с рисково държание. Заедно с това се цели да се подсигурява финансовата стабилност на системата и да не се застрашава платежоспособността на застрахователния пазар, като режимът няма да провокира събирането на по-високи междинни награди от пазара, нито да способства за понижаване на тези средни награди. Крайната и най-съществена цел е да се основат условия за намаляване на пътнотранспортните произшествия и изключително на тежките, които водят до загуба на човешки живот или трайно инвалидизиране и по този метод да бъдат предотвратени както лични страдания на жертвите на такива произшествия и техните близки, по този начин и да бъдат лимитирани вредите за страната и обществото.

Проектът на разпоредба и претекстовете, както и доклада на консултанта, са публикувани на страницата на Комисията за финансов надзор за публично разискване в рамките на 30 дни.

*Източник: www.fsc.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР