Комисията за финансов надзор планира да въведе новата система бонус-малус

...
Комисията за финансов надзор планира да въведе новата система бонус-малус
Коментари Харесай

Комисията за финансов надзор планира въвеждането на бонус-малус през 2020 г.

Комисията за финансов контрол възнамерява да вкара новата система бонус-малус още от началото на идната година, което значи действително да проработи от 2021 година. Това разгласи в Сутрешния блок на Българска национална телевизия ръководителят на институцията Бойко Атанасов.  Системата планува водачите извършители да заплащат доста по-скъпа застраховка гражданска отговорност от тези, които са изрядни на пътя. И превозвачи, и водачи са на мнение, че няма да бъде реализирана правдивост, а застраховките ще станат непостижимо високи.

``
реклама
Комисията за финансов контрол е предложила два разновидността за въвеждане на системата бонус-малус - с 15 или с 20 стъпала. Първата година е нулева, а по-късно за водачите с нарушавания се усилва на стъпки цената на застраховките, а за тези без - се понижава. Максималното понижение е 23%, а оптималното нарастване - 400% върху цената на застраховката.

Бойко Атанасов, ръководителят на Комисията за финансов контрол: Този, който е по-рисков състезател, по-рисков водач - той да заплаща повече. В момента всички заплащат по равно и в един миг парите, които са дадени като застрахователни награди на порядъчните водачи, които съблюдават закона, надлежно отиват за погашение на вредите, които са предизвикали неизрядните водачи.
Това не е първият опит за въвеждане на системата бонус-малус. Подобни се вършат от Комисията за финансов контрол от 10 години, само че по този начин и не се открива вид, който да се окаже консенсусен, т.е. да бъде признат както от застрахователи, по този начин и от водачи.

Според данните на Комисията за финансов контрол към 80% са изрядните водачи, 20% са тези с нарушавания.

Бойко Атанасов, ръководителят на Комисията за финансов контрол: При междинна базисна награда, в случай че вземем ориентировъчно 300 лв., най-големият малус, най-лошият водач на пътя ще заплаща 1200 лв., като това съставлява 0,6% от всички водачи.
Други калкулации обаче са създали от Българското обединяване на водачите. Те припомнят, че от голяма важност за полицата са нарушаванията на всички хора, които карат съответния автомобил. И за едно превишаване на скоростта с над 31 км в час, цената на застраховката ще скочи с 560 лв..

Според шефа на КФН обаче застрахователите няма да имат полза от новата система.

Бойко Атанасов, ръководителят на Комисията за финансов контрол: Колкото е събирано до момента като застрахователна награда, след въвеждането на бонус-малус, отново ще бъде толкоз.
В случай, че системата бъде призната обаче, от българското обединяване на водачите предизвестяват, че са подготвени на митинги.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР