Комисията за финансов надзор няма правомощие да прави проверки на

...
Комисията за финансов надзор няма правомощие да прави проверки на
Коментари Харесай

Комисията по казуса Nexo проведе заседание в парламента

Комисията за финансов контрол няма пълномощие да прави инспекции на компанията Nexo и обвързваните с нея компании, тъй като не са лицензирани за действия, които са под надзора на ведомството. Това разгласи ръководителят на институцията Бойко Атанасов, който беше изслушан във краткотрайната комисия към Народното събрание обвързвана с проблема. От Националната организация за приходите оповестиха, че са направени инспекции на дъщерно сдружение на Nexo у нас, открити са нарушавания, само че са платени санкциите по тях.

Близо час и половина лиши на профилираната комисия от Народното събрание, обвързвана със случая Nexo, да изслушат ръководителя на Комисията за финансов контрол, както и изпълнителния шеф на Национална агенция за приходите. По думите на ръководителя на комисията за финансов контрол Nexo и нейните свързани компании у нас не са лицензирани и надлежно не подлежат на надзор от КФН. Оттам обясниха още, че работата и услугите, свързани с криптовалути, не се смятат за действия, свързани с финансовите принадлежности освен у нас, само че и в Европейския съюз.

Към Комисията за финансов контрол са получени шест сигнала от задгранични лица, свързани с активността на Nexo. Три от сигналите са ориентирани към Българската национална банка, а един към Национална агенция за приходите. От Национална агенция за приходите обясниха, че също сигнала не е към тях и са го препратили към Българска народна банка, защото става въпрос за тип банкови услуги.

Изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите разгласи, че са стартирани нови данъчни инспекции на 35 юридически лица и на 20 физически, които са свързани с активността на Nexo у нас. Toй също по този начин посочи, че не е работа на Националната организация за приходите да проверява всички донори на политически партии.

" След инспекция се оказа, че всички сдружения на Nexo - Nexo и всички свързани с Nexo сдружения нямат лиценз и в никакъв случай не са имали лиценз в Kомисията за финансов контрол, не са вписани в регистрите и в никакъв случай не са били вписвани в регистрите, също така не участват в листата на нотифицираните инвестционни медиатори, които имат право да реализират активност на територията на страната ", съобщи Бойко Атанасов, ръководител на Комисията за финансов контрол.

" 20 000 лв. са осъществени дарения, само че тези дарения са изцяло възможни, получили са ги като заплащане и всеки, който получи някакво заплащане, може да го подари на която си пожелае политическа партия. Във всички случаи Национална агенция за приходите не е и не би трябвало да бъде, в случай че една партия получи подаяние ние незабавно да ревизираме донора, тъй като представете си, в случай че стартираме да ревизираме донорите на всички партии, това значи да създадем политически напън върху хората да не вършат дарения ", съобщи Борис Михайлов, изпълнителен шеф на Национална агенция за приходите.

Работата на профилираната комисия, обвързвана с активността на Nexo, няма да завърши, както е всекидневно - с отчет, защото няма време той да бъде квалифициран. Ще бъде квалифициран въпреки всичко тип доклад, който се чака да бъде подписан от всеки един от депутатите в комисията.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР