Комисията за финансов надзор, МВР и МТИТС очакват становища и

...
Комисията за финансов надзор, МВР и МТИТС очакват становища и
Коментари Харесай

Предложението за новата система „Бонус-малус“ е публично достъпно на сайта на КФН

Комисията за финансов контрол, Министерство на вътрешните работи и МТИТС чакат мнения и оферти от всички заинтригувани лица

Проектът на Наредба по член 490, алинея 5 от Кодекса за застраховането и предлагането за модел на системата „ Бонус-малус “ към този момент са готови за пускане на публично разискване.

Отговорни за плана са три институции: Комисията за финансов контрол (КФН), Министерството на вътрешните работи (МВР) и Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията (МТИТС). В процеса на разработване интензивно се включи и Държавна организация " Безопасност на придвижването по пътищата ".

Фокусът на системата „ Бонус-малус “ в световен проект е върху стимулиране на отговорно държание на пътя на водачите и върху уговорките на притежатели на моторни-превозни средства (МПС).

Целта на „ Бонус-малус “ е да поправя в дълготраен проект държанието на участниците на пътя, да промени настройката на мислене при шофиране и да ускори вниманието към спазването на разпоредбите за придвижване. „ Бонус-малус “ слага акцент върху директната връзка сред държанието на водачите на пътя, спазването на отговорностите на притежателите на МПС и равнищата на пътен травматизъм в България.

Системата има цел да подтиква добросъвестните водачи, чиято застрахователната награда по застраховка „ Гражданска отговорност “ (ГОА) ще понижава и да глоби рисковите водачи посредством възнаграждение на по-висока застрахователна награда, избрана на база на рисковото им държание.

Считано от през днешния ден, 19.11.2019 година, в едномесечен период, трите институции, виновни за предлагането за модел на система „ Бонус-малус “, ще одобряват писмени оферти от всички заинтригувани страни в обществото по следните канали:

-телефон, КФН: 0800 44 444

-мейл КФН: [email protected]

В тази връзка на уеб страницата на КФН, може да бъде прегледан и целият пакет документи, включващ план на Наредба за системата „ Бонус-малус " по наложителна застраховка „ Гражданска отговорност “ на автомобилистите, план за следващи промени в Наредба № 49 от 16.10.2014 година за наложителното обезпечаване по застраховки „ Гражданска отговорност " на автомобилистите и „ Злополука " на пасажерите в средствата за публичен транспорт, претекстовете към направените оферти:

https://www.fsc.bg/
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР