Комисията за финансов надзор (КФН) съобщи, че съдът в Букурещ

...
Комисията за финансов надзор (КФН) съобщи, че съдът в Букурещ
Коментари Харесай

Румъния откри производство по несъстоятелност на фалиралият застраховател

Комисията за финансов контрол (КФН) заяви, че съдът в Букурещ е разкрил произвеждане по неплатежоспособност на румънския осигурител "Чертасиг - Застрахователно и Презастрахователно Дружество " АД. Уточняваме, че решението на съда не е дефинитивно и предстои на обжалване.

Както "БАНКЕРЪ " към този момент писа лицензът на румънския осигурител бе лишен на 20 февруари 2020 година, с решение на Органа за финансов контрол на Румъния.

Компанията извършваше активност на територията на България посредством клона си "Чертасиг - Застрахователно и Презастрахователно Дружество АД " КЧТ. Застрахователят имаше право да прави активност в България при изискванията на свободата за даване на услуги от 2012 година и при изискванията на правото на определяне от 2014 година.
Пазарният дял на клона на база премийния доход на пазара по общо обезпечаване в България към края на 2018 година, с включен доход на всички клонове, извършващи активност на територията на България към края на 2018 година, възлиза на 0,3 на 100. Основната активност на клона е по застраховки "Пожар и естествени бедствия ", "Други вреди на имущество ", "Обща гражданска отговорност " и "Гаранции ". Уточняваме, че клонът в България не подписва застраховки "Гражданска отговорност " на автомобилистите и "Каско " за моторни транспортни средства у нас.

Според уведомлението румънският Гаранционен фонд ще стартира да изплаща вземания на кредиторите на застрахователя едвам след влизане в действие на решението. Именно румънският Гаранционен фонд за обезпечаване е виновен за отбраната на застрахователните кредитори против следствията на несъстоятелност на застрахователната компания.

"Сумите не могат да надвишават прага, очакван в закона, т.е. 450 000 румънски леи (183 439.12 лв. по курса на БНБ) на заемодател по застрахователно взимане, без значение броя на полиците (чл. 15, алинея 2 на румънския Закон №231/2015 по отношение на Гаранционния фонд за обезпечаване - "Плащане от Фонда на тези застрахователни искания, открити несъмнено, дефинитивно и подлежащи на осъществяване, ще се прави в границите на равнище на покритие от 450 000 румънски леи по повод заемодател по застрахователно правно отношение на несъстоятелния осигурител ", обясниха от Органа за финансов контрол на Румъния.

Важно е да уточним, че с уведомлението от 7 август 2020 година Органът за финансов контрол на Република Румъния указва, че всяко лице, което има застрахователна рекламация против сдружението, при положение на настъпване на събитие по опасности, покрити от годна застрахователна лавица, подписана със застрахователното сдружение сред датата на лишаване на лиценза и прекратяването на застрахователните контракти, има право да заведе претенцията си към застрахователното сдружение.
Припомняме, че до отнемането на лиценза на застрахователя се е стигна, тъй като компанията не е възстановила нивото на възможни лични средства, покриващи минималното финансово условие в границите на периода, очакван от закона. В същото време румънският орган за финансов контрол откри положението на несъстоятелност на "Чертасиг - Застрахователно и Презастрахователно Дружество ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР