Комисията за финансов надзор (КФН) реши на днешното си заседание

...
Комисията за финансов надзор (КФН) реши на днешното си заседание
Коментари Харесай

Финансовият надзор отне лиценза на застрахователна компания

Комисията за финансов контрол (КФН) реши на днешното си съвещание да отнеме лиценза за осъществяване на обезпечаване на застрахователната компания " ЗК Юроамерикан " АД. Регулаторът уточни три аргументи за крайното си решение.

Първата е, че застрахователната компания не е правил активност за повече от шест месеца. Освен това застрахователят е престанал да отговоря на изискванията за издаване на лиценз, откакто е спрял да съблюдава избрани условия от Кодекса за обезпечаване и не е показал доказателства, че лицата, изпълняващи основни функционалности дават отговор на условията за подготовка и надеждност. Последната посочена причина за отнемането на лиценза са осъществени груби нарушавания.

В хода на инспекцията на КФН е открито още, че застрахователят не разполага с Информационна система, макар че има задължението да сътвори и поддържа в настоящо положение такава система, която да инкорпорира, съхранява и обобщава цялостни данни за всички аспекти от активността на компанията.

Финансовият контрол забрани свободното предписание с активите на " ЗК Юроамерикан " АД до започване на произвеждане по разпродажба или неплатежоспособност. Забранено е и сключването на нови застрахователни контракти по всички класове застраховки за период от 6 месеца, считано от датата на издаване на актуалното решение.

Комисията назначи Стефан Стефанов за квестор на сдружението до назначението от съда на синдик или до вписването на ликвидатор на компанията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР