Комисията за финансов надзор /КФН/ продължава работата си по създаването

...
Комисията за финансов надзор /КФН/ продължава работата си по създаването
Коментари Харесай

КФН и назначена работна група от експерти възобнови работата си по системата бонус-малус

Комисията за финансов контрол /КФН/ продължава работата си по основаването на система "бонус-малус ". Системата е за единни условия за коригирането на застрахователната награда, според от държанието на лидера на моторното транспортно средство, покрито от осигурителен контракт за наложителна застраховка "Гражданска отговорност " на автомобилистите, по член 490, алинея 5 от Кодекса за застраховането, оповестиха от пресцентъра на КФН.

"Бонус-малус " е система, която персонализира наградата, платена от застраховащия/потребителя, като взима поради държанието на пътя и историята на претенциите. Основната концепция, която стои зад "бонус-малус ", е да се възползват "добронамерените " водачи от премийни отстъпки и в това време да се санкционират "високо рисковите " с повишение на наградите. Експертите в работната група работят с убеждението, че това ще бъде тласък за отговорно държание на пътя, което след това ще способства за намаляването на броя на пътно-транспортните катастрофи /ПТП/.

Крайната и най-съществена цел на системата "бонус-малус " е да поправя в дълготраен пан държанието на участниците на пътя и да възпита във водачите на коли възприятие за отговорност. Като резултат ще се усъвършенства пътната сигурност и респективно задачата е понижаване на броя на смъртните случаи и телесните пострадвания. Фокусът на системата "бонус-малус " слага акцент върху директната връзка сред държанието на пътя и риска от причиняване на вреди от собственика/водача на автомобила.

На база на предложенията на интернационален съветник, към този момент е образувана нова работна група, която включва специалисти от КФН, Министерство на вътрешните работи и Министерство на превоза, осведомителните технологии и известията. Създаденият експертен екип ще създаде няколко разновидността за система, като задачата е всеки един от тях да е оптимално разумен и прагматичен, и да регистрира в най-голяма степен естествената житейска обстановка, обвързвана с ръководството и потреблението на моторно-превозно средство. Вариантите ще бъдат показани и препоръчани за публично разискване на жителите, водачите и притежателите на моторни транспортни средства, както и на всички заинтригувани страни - държавни, неправителствени организации и застрахователи.

Работната група по системата "бонус-малус " ще създаде разновидностите в границите на няколко месеца и ще има подготвеност да ги показа за разискване през есента на 2019 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР