Комисията за финансов надзор (КФН) представи този месец за обществено

...
Комисията за финансов надзор (КФН) представи този месец за обществено
Коментари Харесай

Бонус-малус или пълен хаос?

Комисията за финансов контрол (КФН) показа този месец за публично разискване законопроекта за въвеждането на системата " бонус-малус ". Проектът е на КФН, Министерството на вътрешните работи (МВР) и Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията (МТИТС). Авторите настояват, че е съветван и с Държавната организация " Безопасност на придвижването по пътищата ".
Замисълът наподобява повече от доблестен - да се подтиква отговорно държание на пътя на водачите и уговорките на притежатели на моторни-превозни средства (МПС). Застрахователната награда по застраховка " Гражданска отговорност " на добросъвестните водачи (ГОА) ще понижава, а тази на рисковите водачи ще пораства, избрана на база на рисковото им държание.
Според плана при определянето на базовата застрахователна награда всяка застрахователна компания ще може да намалява и усилва цената според от това дали за дадения автомобил има влезнали в действие наказателни постановления или фишове/електронни фишове за осъществени административни нарушавания на Закона за придвижването по пътищата. Ще се взима поради и дали лидерът има влезнали в действие присъди за осъществени закононарушения по Глава десета и Глава единадесета раздел втори от Наказателния кодекс.
Предлагат се 15 или 20 класа в системата " бонус-малус ", като в сходство с броя осъществени нарушавания или пък неналичието им, лидерът ще бъде позициониран в избран диапазон – " безпристрастен ", " бонус " или " малус ". В взаимозависимост кое бъде определено – дали класовете да са 15 или 20 – класовете ще се групират в трите съществени диапазона. При 15 класова система да вземем за пример базовият " безпристрастен " клас е 6 точки. От 1 до 5 е бонус, а от 7 до 15 – малус.
При превишаване на скоростта в обитаемо място с сред 21 и 30 км/ ч. да вземем за пример, се прибавя 1 точка към класа ни. И от 6 отиваме в 7 – малус. Шофирането с алкохол над 0,8 промила ще носи 5 спомагателни малус точки.
Първоначален, " безпристрастен " клас ще се дава при регистриране на лидер на МПС, който не е бил вписван като подобен в лавица за наложителна застраховка " Гражданска отговорност " на автомобилистите и за който няма информация по отношение на влезнали в действие наказателни постановления, фишове/електронни фишове и присъди за осъществени от него след 1 януари 2020 година административни нарушавания и закононарушения.
Ако човек или компания е притежател на повече от едно транспортно средство, то " бонус-малус " клас ще се дефинира за всяко едно от тях поотделно. Класът ще се дефинира въз основа на информация за влезлите в действие наказателни постановления, фишове/електронни фишове и присъди за осъществените с даденото МПС нарушавания и закононарушения, до момента в който е било благосъстоятелност на въпросното лице.
" Бонус-малус " клас на притежател на МПС ще се дефинира и на всеки лизингополучател, който е страна по контракт за финансов лизинг. Лизингополучателят, който е страна по контракт за финансов лизинг, ще има правата и отговорностите на притежател на МПС, с цел да се ползва дейно системата " бонус-малус ". " Бонус-малус " клас на собственика-лизингодател на МПС, страна по контракта за финансов лизинг няма да се дефинира за интервала на прилагане на МПС от лизингополучателя.
Това са почти ясните неща по законопроекта. Пълния текст можете да прочетете ТУК.
Общественото разискване към този момент тече, а мненията са спорни.
Най-неясно е какви и по какъв начин ще се пресмятат нарушаванията, за които ще се заплаща повече . Не се знае също дали при въвеждането на неутралното равнище от 2021 година от него стартират и изряднияТ водач, който има златен ваучър отпреди тази година, и водач с доста нарушавания или даже влезнала в действие присъда отпреди 2019-а.
Не се знае още настрана ли ще се заплаща два пъти застраховка, в случай че лидерът е и притежател, нито какъв ще бъде размерът на базовата награда.
Вероятно фирмите би трябвало да преизчислят и още веднъж целия осигурителен пакет по наложителната лавица.
Не се знае и по какъв начин ще се пресмятат точките, в случай че да вземем за пример наказателното разпореждане се апелира и в последна сметка падне в съда, а делата се точат много време. И дали да вземем за пример точки ще се лишават единствено за влезнали в действие наказателни постановления, неподлежащи на обжалване. В подобен случай, до момента в който тече обжалването, дали огромен извършител няма да си кара несмущаемо с незаслужени
бонуси.
Законопроектът е възложен за публично разискване, само че разяснителната акция за изгодите от него явно куца.
Според специалиста по пътна сигурност, някогашен народен представител от Реформаторския блок и ръководител на транспортната парламентарна комисия Настимир Ананиев, системата " бонус-малус " ще се трансформира в златна кокошка за застрахователите.
" Цената на застраховката Гражданска отговорност се подвигна изкуствено предходната година около разширения кръг на заинтригуваните страни при гибел от ПТП. Тогава цената скочи двойно, а по-късно кръгът беше законодателно ограничен от в началото декларираното, само че цената не падна. Така че, преди да обсъждаме конкретика към " бонус-малус ", КФН да кажат какъв брой ще е базовата цена. От наредбата не излиза наяве, когато си и лидер и притежател би трябвало ли да плащаш два пъти Гражданска отговорност. Аз да вземем за пример попадам в тези две категории и нито е редно, нито разумно да заплащам два пъти ", счита той.
" Като виждам заложените наказателни точки и провиненията, по този начин препоръчаната " бонус-малус " ще се трансформира в златна кокошка за застрахователите и няма да се случи нужната предварителна защита. Например при нарушаването ръководство на МПС, което не е записано по подобаващ ред, попада проблема на електрическите тротинетки, в случай че на 3 януари, ви спрат да карате лична такава и имате шофьорска брошура или сте притежател на автомобил ще получите 5 наказателни точки съгласно предлагането и 240 % по скъпа гражданска отговорност. Друг образец е препоръчаното нарушаване лишаване на преимущество по член 179, алинея 1, т. 5 от ЗДвП, където написа, " който не съблюдава предписанието на пътните знаци, пътната маркировка и други средства за сигнализиране ", тук препоръчаните наказателните точки също са 5 и оскъпяването ще е 240 %, само че преди да стартира да работи подобен режим би трябвало цялостен одит на знаковата уредба в страната и оправяне на пътната маркировка. В отчета на държавната комисия за пътна сигурност от предишния месец се призна, че 70 % от пътната маркировка е в неприятно положение. Тогава дано първо оправим маркировката и създадем цялостен одит на знаците и тогава да въведем бонус-малус ", изяснява Ананиев.
Пълен одит на знаците е обвързван и с превишената скорост и наказателните точки за нея, всеки един водач може да ви уточни знаци, които са забравени или останали остарели от поправки или скрити такива или неотговарящи на положението на пътя, които в случай че тръгне " бонус-малус " ще се употребяват да пълнят джоба на застрахователите без никакъв резултат на предварителна защита.
" Другото, което не ми харесва в новите-стари оферти е, че
бонусът е единствено 25%, бонусът би трябвало да стига до 50%, също по този начин и водача със златен ваучър и наказания палач на пътя ще стартират от едно и също неутрално равнище. Това не е редно, не и заслужено ", твърди Настимир Ананиев.
Така или другояче,за водачите и за притежателите на коли става неприятно. Според едни от застрахователния отрасъл предвиждат, че цената на наложителната лавица " Гражданска отговорност " ще продължи да се усилва за всички, без значение от идното въвеждане на системата " бонус-малус ".
Според други обаче няма да има нови цени, застрахователните компании ще показват настоящите си цени, или оне по този начин твърдят от Асоциацията на българските застрахователи. Системата бонус-малус изисквала съгласно тях застрахователите да записват цените си в Гаранционния фонд по този начин, че да няма корекции в посока нагоре в базовата цена, когато пресмятат отстъпката за
бонуси или утежнението за малуси на полицата за съответния лидер.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР