Комисията за финансов надзор (КФН) одобри придобиването на 100% от

...
Комисията за финансов надзор (КФН) одобри придобиването на 100% от
Коментари Харесай

Зелена светлина за голяма застрахователна сделка

Комисията за финансов контрол (КФН) утвърди придобиването на 100% от капитала на "Застрахователно сдружение Експрес Животозастраховане " АД. Купувачът е "Групама Животозастраховане " ЕАД, излиза наяве от решение на регулатора, признато през вчерашния ден - на от 10 октомври. Припомняме, че в средата на юли 2019-а сдружението изпрати заявление за това свое желание в регулатоната институция.

Както "БАНКЕРЪ " писа тогава, на 10 юли бе подписан контракт за придобиване на 100% от акционерното присъединяване в животозастрахователнo сдружение "Експрес Животозастраховане ", част от "Банка ДСК " ЕАД, българско дъщерно сдружение на Банка ОТП (OTP Bank Plc).

От решението на регулатора излиза наяве, че от "Банка ДСК " застрахователят ще придобие 42 082 елементарни поименни безналични акции от капитала на "ЗАД Експрес Животозастраховане ", с номинална стойност 100 лева всяка и с обща стойност 4 208 200 лева, равняващи се на почти 58,45% от акционерния капитал и правата на глас в "ЗАД Експрес Животозастраховане ".

Останалите 29 918 елементарни безналични поименни акции от капитала на "ЗАД Експрес Животозастраховане " компанията ще придобие от "Експресбанк " АД. Те са със същата номинална стойност и се равняват на 2 991 800 лева, като образуват почти 41,55% от акционерния капитал и правата на глас в "ЗАД Експрес Животозастраховане ".

Комисията утвърди също нови членове на съвета на шефовете на "Застрахователно сдружение Експрес Животозастраховане " - те са Селин Болар и Оливие Пекьо. Свилен Стоянов бе утвърден за лице, осъществяващо функционалността по вътрешен одит, а Владимир Ралчев за пълномощник на застрахователната компания. Назначенията ще бъдат в действие след финансовото привършване на придобиването.

"Групама Животозастраховане " ЕАД и "Групама Застраховане " ЕАД са изключителни дълготрайни сътрудници на "Банка ДСК " ЕАД в региона на застраховането. Дружествата са приемник на Застрахователна компания "ДСК Гаранция " ЕАД и Животозастрахователна компания "ДСК Гаранция " ЕАД.

"Групама България " е част от френската банково-застрахователна група Groupama Assurances Mutuelles. Компанията е на българския пазар от 2008 година. Тя предлага портфолио от застрахователни артикули, подобаващи за всеки аспект от живота и дейностите на хората, партнирайки сполучливо с "Банка ДСК ", както и с необятна комерсиална мрежа от застрахователни брокери, сътрудници и туристически организации в цялата страна. Фирмата има над 450 000 клиенти у нас. От 2014 година компанията започва огромен план по построяването на лична агентска конструкция.

"Групама " е френски водач в застраховането с повече от 100-годишна интернационална експертиза и наличие в 10 страни. И до през днешния ден компанията е водеща в земеделското обезпечаване във Франция. С годините компанията се постанова и на интернационалния пазар като осигурител, предлагащ разнообразни застрахователни и животозастрахователни артикули.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР