Комисията за финансов надзор (КФН) предлага драстично повишаване на таксите,

...
Комисията за финансов надзор (КФН) предлага драстично повишаване на таксите,
Коментари Харесай

КФН увеличава драстично таксите за поднадзорните ѝ лица

Комисията за финансов контрол (КФН) предлага фрапантно повишение на таксите, които събира от поднадзорните й лица – пенсионни сдружения, борсови медиатори, застрахователи и други. С смяна на Закона за КФН се предлага и смяна на възнаграждението на ръководителя на институцията и другите членове на комисията, както и въвеждането на бонуси “за реализирани резултати”, съобщи БГНЕС.

Досега ръководителят на КФН получаваше главно месечно заплащане в размер до 90% от заплатата на ръководителя на Народното събрание. Занапред, ръководителят на КФН и останалите членове на комисията, желаят да получават заплащане не по-ниско от междинното заплащане на членовете на управителните органи в капиталовите медиатори, ръководещите сдружения, застрахователите, презастрахователите и пенсионноосигурителните сдружения, несъмнено въз основата на последната отчетна година.

Приемането на смяната в Закона за КФН ще докара до повишаване на услугите, които жителите заплащат при ръководство на пенсионно-осигурителните си сметки, сключването на застраховки, присъединяване в борсови интервенции и други, излиза наяве от частичната предварителна оценка за въздействието. Според КФН, обаче, ще има и съществени изгоди, в случай че промените бъдат признати.

“Законопроектът има за цел решение на три съществени групи въпроси: обезпечаване на бюджетна обезпеченост на Комисията за финансов надзор; предприемане на ограничения за осъществяване на други рекомендации на Програмата за оценка на финансовия бранш на МВФ и Световна банка, които се отнасят за небанковия финансов бранш в България, както и произтича от въвеждането в националното законодателство на промени, произлизащи от уговорките на България по въвеждането в националното право на законодателството на Европейския съюз. И до момента в който във връзка с надзора над кредитните институции (БНБ - бел.ред.) е обезпечена цялостна бюджетна автономия, позволяваща реализирането на надзорната активност, която регистрира европейското измерение и работата на комитетите на надзорните органи на Европейския съюз, то във връзка с надзора на небанковия финансов бранш това не е така”, гласят част от претекстовете на предложенията. “Хроничният дефицит на средства по бюджета на КФН слага под риск осъществяването на дилемите й по реализиране на ефикасен финансов контрол в сходство с европейските условия към надзорните органи с регулаторни функционалности на единния европейски пазар на финансови услуги. Изготвените планове демонстрират нужда от удвояване на избрания все още бюджет на КФН, за решение на проблемите във връзка със основаване, актуализиране и поддържане на осведомителни системи за обработка на все по-нарастващия по размер и трудност информативен поток, привличане на висококвалифицирани експерти, заплащане на наложителен членски импорт към европейските надзорни органи, обезпечаване на нужната степен на конвергенция в надзорните практики на КФН по отношение на способените органи от останалите държави-членки, както и вярно и качествено използване на европейските регулации”, разясняват от Министерството на финансите, които се явяват вносители на поправките, които държавното управление би трябвало да гласоподава в средата на октомври, а по-късно крайното решение ще има Народното събрание.

От претекстовете се схваща още, че КФН има неотложна потребност от съществени вложения в компютърно обезпечаване, както и от нов авто парк, защото неналичието на задоволително служебни транспортни средства препятствало работата при реализиране на инспекции на място. “Належаща е потребността от обезпечаване на в допълнение работно пространство, като сега не е допустимо даже вярното от позиция нормативните условия запазване на учрежденския архив”, написа още в претекстовете.

Ето и част от новите такси, които КФН ще събира от поднадзорните си лица, в случай че поправката в ЗКФН бъдат признати:

За издаване на лицензии и позволения по Закона за пазарите на финансови принадлежности, до момента са събирани такси – за контролиран пазар – 26 000 лева, като се предлага таксата да скочи на 50 000 лева

За издаване на лицензия и позволение за осъществяване на активност по Кодекса на застраховането, до момента е събирана такса – от осигурител, в това число негов клон – 45 000 лева + 3000 лева за всеки тип застраховка, като се предлага таксата да скочи на 135 000 лева + 10 000 лева за всеки клас застраховка.

Отказът да се одобряват новите такси, ще докара до риск от разлюляване на доверието на участниците във финансовите пазари в страната, както и на непознатите вложители заради допускане на осъществяване на неефикасен контрол на финансовите пазари вследствие на потребление на стар и несъответстващ на нормативните условия хардуер и програмен продукт, незадоволителна материална база за осъществяване на отдалечени инспекции и такива на място, незадоволително дипломиран личен състав на КФН, чийто началник Карина Караиванова бе определена през юли 2016 година Преди месец и половина, обаче, Народното събрание неодобрява Караиванова и не гласоподава препоръчаните от нея двама нови заместник-председатели на КФН.

Редактор: Деница Райкова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР