Комисията за финансов надзор (КФН) е предала на прокуратурата данните

...
Комисията за финансов надзор (КФН) е предала на прокуратурата данните
Коментари Харесай

Комисията за финансов надзор даде Исторически парк на прокуратурата

Комисията за финансов контрол (КФН) е предала на прокуратурата данните от своя инспекция на атракциона " Исторически парк " край Варна, оповестиха от финансовия регулатор.

Въпросното оборудване набира пари за доизграждането си, като продава акции на хора, които имат вяра в рентабилността на плана. 

Според КФН обаче има възможност на лицата, придобили от акциите на сдружението, да се дава заблуждаваща информация, че заплатената от тях стойност за акциите постъпва в сдружението за реализация на самия план „ Исторически парк “, а не по сметка на акционерите – прехвърлители.

Ето и цялата позиция на комисията:

Комисията за финансов контрол (КФН) инициира инспекция на „ Исторически парк “ АД. След като проучва обществено оповестената информация за плана, налична в интернет пространството, електронни медии и обществени мрежи, както и в Търговския указател, Комисията излезе с аргументирано мнение по проблема.

Проверката на КФН откри, че прехвърлянето на наличните акции на " Исторически парк " АД се реализира сред частноправни субекти. Респективно правните отношения, които пораждат сред тях също имат частноправен темперамент. Комисията за финансов контрол няма пълномощия във връзка с тях, защото тя има пълномощия само при обществено предложение на безналични скъпи бумаги.

Според мнението на КФН, има възможност на лицата, придобили от акциите на сдружението, да се дава заблуждаваща информация, че заплатената от тях стойност за акциите постъпва в сдружението за реализация на самия план „ Исторически парк “, а не по сметка на акционерите – прехвърлители. 

„ За определяне или отменяне на това съмнение, с мое решение, резултатите от инспекцията на всички обстоятелства и условия, свързани с правните отношения, зараждащи сред сдружението и неговите акционери, са изпратени за запознаване и преценка за следващи дейности от страна на Прокуратурата на Република България. “, сподели ръководителят на КФН – господин Бойко Атанасов.

Ролята на КФН е да реализира прецизен и своевременен контрол, да бъде справедлива и безпристрастна, работейки в интерес както на бизнеса, по този начин и на жителите. Основните цели на КФН са да обезпечава отбрана на вложителите в скъпи бумаги, в това число посредством основаване на условия за повишение на тяхната осведоменост за финансовия пазар, основаване на условия за развиването на обективен, открит и ефикасен финансов пазар и поддържане на стабилността и публичното доверие в него.

Първата копка на историческия парк край Варна беше направена на 11 юли 2017 година Атракционът е построен върху повърхност от 130 декара. В него хронологично са пресъздадени разнообразни столетия от развиването на човешката цивилизация, оставили отпечатък по нашите земи, оферират се тематични атракции, съчетани с благоприятни условия за хранене, отдих и осъществяване на разнообразни развлекателни мероприятия. Обектът се чака да бъде приключен дефинитивно след 3 години като в него трябвало да доближат 50 млн. евро
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР