Комисията за финансов надзор е напът да потопи автомобилистите в

...
Комисията за финансов надзор е напът да потопи автомобилистите в
Коментари Харесай

Нирвана за колата след тежката й карма

Комисията за финансов контрол е напът да потопи автомобилистите в "нирвана " след душевните им неволи по тежката карма на колата. Очертава се да отпадне наследяването на малус - точките, които си е "заслужила " колата на рисков и постоянно глобен водач и преместването на тегобата им върху идващия й притежател - примерно безупречен водач, както беше записано в отпадналия към този момент план за норматив.

Хората от Министерство на вътрешните работи са упорствали в нормативната уредба да има и нещо, което да оказва дисциплиниращ резултат. Така се е стигнало до изопачената концепция колата да е отговорната, а не съответният лидер. Това разясниха участници в работната група.

В развитите страни "малус " се дава за вреди, т.е - при произшествия. При нас обаче някогашният план вещаеше да се дава освен за вреди, а и за нарушавания на пътя. Така се стигаше до двойна глоба - акт от КАТ и "малус " по "Гражданска отговорност ".

Нов вид на системата "Бонус-малус " за застраховката "Гражданска отговорност " приготвят специалистите от КФН. Целта и преди, и в този момент е водачите с нарушавания да заплащат повече от изрядните. Ще бъдат препоръчани законодателни промени, тъй че системата "Бонус-малус " да дава отговор на упованията на хората, изясняват специалистите.

В Кодекса за застраховането текстовете ще бъдат дефинирани по този начин, че при прекачване на колата тя да не си върви с малуса от предходния лидер, разясняват застрахователни консултанти. Единствената логичност на тази рестрикция е, че тя се е опитвала да пребори българската досетливост, при която всеки неприятен водач може да трансферира колата на баба си и да заличи "малуса ", който тя носи, и отново той да си я кара.

Най-вероятно в полицата "Гражданнска отговорност " ще се вписват всички лица, които имат право да карат дадената кола. Така към този момент ще се знае кой е карал колата по време на нарушаването или при вредата и на него ще му се начислява глобата под формвата на "малус ". Сега в полицата такава информация няма и на процедура всеки може да се юри по пътищата, без да съблюдава закона. А колата пък към този момент няма да е единствен притежател на информацията за метода на шофирането й.

Въпреки че "Бонус-малус " системите работят в Европа отпреди 100 години, страната ни дружно с още две страни към момента е отвън кръга на страните, които подтикват положителните водачи на леки и тежкотоварни коли, и глобяват причинителите на произшествия. Въпреки че системата трябваше да проработи у нас от началото на тази година.

От друга страна, КФН ще преразгледа дългия лист от санкции, които "допринасят " за "малуса ". Много хора възразиха, че не може за превишение на скоростта от 10 км в час да се оскъпява "Гражданска отговорност за автомобилистите ". Подобни сякаш дребни камъчета обърнаха колата на Комисията за финансов контрол, която повече от 10 години се пробва да вкара тази система при застраховката "Гражданска отговорност ", само че се оказа изправена през нормативна уредба, мъчно съвместима с европейските и международните стандарти.

Предложението срещна сериозен отпор поради две неща - обвързването на системата с автомобила - вместо с неговия лидер, и зависимостта й от нарушаванията, установени от пътната полиция. "От 28 години съм водач, за статистиката имам всички вероятни категории, ръководя безусловно всичко, което се движи. Дефиниция "лош водач " няма. Имаме извършител, който надвишава скоростта или друго нещо, за което той понася своята глоба, заплаща съответната санкция, лишават му се точки. И в случай че бъде ударен и от "Бонус-малус ", това към този момент ще бъде трета глоба за едно нарушаване ", разяснява обстановката Христо Радков от Българско обединяване на водачите. Той признава, че към този момент един път му е отнемана книжката за привършване на контролните точки, само че не е причинявал пътни произшествия и по тази причина счита, че не е редно да заплаща повече на застрахователите.

"Откакто съм си взел книжката, съм минал над 1.2 млн. км с всякакво транспортно средство - без никакъв случай, само че може би в случай че тази система бъде въведена и следващата година ме заловен, че карайки към морето с 20 км по-бързо, което е изцяло допустимо да се случи - на мен ще ми бъде повишена наградата по "Гражданска ", без аз изобщо да съм евентуален пакостник и без да се наложи на застрахователя да заплаща за вреда от мое име ", добави Радков.

Системата е избрана като неповторима и от самия финансов контрол. Накратко - първата година след приемането й е нулева, всички водачи - без значение по какъв начин са карали дотук, се третират по един и същи метод. След една година се преценя кой е сакциониран от КАТ и кой не. Хората без нарушавания ще получат отстъпка от "Гражданска отговорност ", а хората с нарушавания - повишение на цената.

Максималният бонус - отстъпка е 25%, а оптималното наказване, или малус, е 300% оскъпяване на застраховката. Нужни са най-малко 12 години да се почисти досието на колата и тя да излезе още веднъж на нула, без значение кой е притежателят й. Утежняващо събитие е и превишението на скоростта.

Негативно настроени към новата система са всички наранени от нея - освен водачите, само че и хората от транспортния отрасъл и застрахователите.

"Това не е класическият вид "Бонус-малус " система, която работи в Европейски Съюз - това, което предлага законодателят у нас, е да бъдат обвързани административните нарушавания от страна на лидера със заплащането на "Гражданска отговорност ", което за нас е безусловно неприемливо, незаконосъобразно, нецелесъобразно ", сподели и Магдалена Милтенова от Конфедерация на автобусните превозвачи.

Работещите в транспортния отрасъл са безапелационни, че системата ще докара до нарастване на подкупите, тъй като на водачите ще им е по-изгодно да дадат пари на ръка, вместо да заплащат висока "Гражданска отговорност " с години.

"Ако вие попаднете в малус системата, действително по-късно вие 10 години не може да си възстановите точките, които действително губите, и би трябвало да заплащате доста по-висока "Гражданска отговорност ", което неизбежно ще докара до нарастване на корупцията, с която ние се борим по всякакъв начин ", посочи още Милтенова.

Хората от бизнеса акцентират, че поради неналичието на задоволително фрагменти в страната не може да има толкоз високи искания към водачите, които наемат, те би трябвало единствено да дават отговор на условията. Така, в случай че измежду тях попадне извършител, камионът или рейсът на компанията, внезапно ще се снабди с дълготрайно скъпа с до 300% повече "Гражданска отговорност ".

"Това е застрахователна система и всички опити да й бъдат преписани други функционалности - обществени, правосъдни, възпитателни, са несполучливи. Затова моето мнение е, че би трябвало да бъде поправен разновидността на системата, който е препоръчан. Има съставни елементи на системата, които са мощно неприемливи, и аз мисля, че мъчно можем да намерим аналог някъде в света тези детайли да са прилагани някъде сполучливо и те касаят двете най-популярни характерности на това предложение - едното е колите да имат личен "Бонус-малус " и второто като база да се вземат не отговорно породените вреди, които са заплатени от застрахователите, а да се вземат административнонаказателните постановления на пътна полиция ", сподели Милтенова.

Шофьорите би трябвало да бъдат наказвани, в случай че предизвикват вреди и в случай че застрахователят заплаща, единствено тогава е разумно от тях да се желае по-висока "Гражданска отговорност ", считат от сектора.

Заради споровете, които аргументи въвеждането на системата, Комисията за финансов контрол още веднъж за поредна година я отсрочи, вместо да бъде намерено същинско решение на казуса.

Опитите не престават.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР