Комисията за енергийно и водно регулиране все още няма критерии,

...
Комисията за енергийно и водно регулиране все още няма критерии,
Коментари Харесай

КЕВР няма критерии, по които да оцени сделката за ЧЕЗ

Комисията за енергийно и водно контролиране към момента няма критерии, по които да оцени договорката за ЧЕЗ. Това разгласи ръководителят на ведомството Иван Иванов. От министерството на енергетиката няма да вършат лично изследване на новия претендент Еврохолд България, а ще разчитат на контролиращите институции.


Българското енергийно министерство ще резервира отдалеченост във връзка с договарянията сред двете компании - Еврохолд и ЧЕЗ, сходно на случая с първия покупател - сдружението на Гинка Върбакова - Инерком.
Теменужка Петкова: Аз не съм имала срещи с Инерком, не съм имала срещи и с новия покупател на ЧЕЗ в България, както постоянно съм пояснявала, това е договорка, която се осъществя по реда на чешкото законодателство, чешката страна организира тези процедури и нашето държавно управление няма касателство по този въпрос.
Да забранят договорката имат право три институции - Комисията за защита на конкуренцията, която спря договорката с Инерком, Комисията за финансов контрол и Комисията за енергийно и водно контролиране.
Теменужка Петкова: За нас е значимо да бъде обезпечена сигурността на електроенергийната система на страната и това е нашия водещ принцип и заради тази причина и затова нашето законодателство е планувало избрани критерии, по които би трябвало да бъде тествано дали тези евентуални искащи да купят всяко едно енергийно дружество дават отговор на тях.
Именно тези критерии обаче към момента липсват. Енергийният регулатор има право да ревизира договорката за продажба на ЧЕЗ, откакто през предходната година беше изменен закона за енергетиката, само че депутатите по този начин и не вкараха критерии по които това да се случи. Такива не са създадени и от енергийното министерство.
Иван Иванов: Критерии за оценка към момента няма, апелът, който беше насочен към институциите да ни дадат критерии, не беше сбъднат и в последна сметка в случай че се стигне до нас, ние сами ще се постараем да създадем справедливи критерии.
Новия претендент за ЧЕЗ Еврохолд България няма опит в енергетиката, а се занимава със застрахователна активност, лизинг, продажба на коли, вложения и ръководство на активи. Дружеството се е споразумяло със настоящето управление на ЧЕЗ България да остане, възнамерява да наеме и интернационалните консултанти експерти по енергетика. Новите купувачи ще се показват публично във вторник.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР