Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния

...
Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния
Коментари Харесай

КЕВР утвърди по-ниска цена на природния газ за март

Комисията за енергийно и водно контролиране утвърди цена на природния газ за месец март в размер на 106,74 /MWh, без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност. На тази цена „ Булгаргаз “ ЕАД ще продава природен газ на крайните доставчици и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.

В одобрената цена на природния газ са включени съставния елемент цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, съставния елемент за активността „ социална доставка “ по член 17, алинея 7 от НРЦПГ и съставния елемент за компенсиране на разноски по член 11а, алинея 2 от НРЦПГ, покриваща разноските на " Булгаргаз " ЕАД за предпазване на количества в газохранилището в „ Чирен “, в осъществяване на отговорности по Плана за деяние при изключителни обстановки.

Комисията утвърди цената след осъществен разбор на импортираните през днешния ден от „ Булгаргаз “ ЕАД настоящи данни и документи, в които са посочени цените на обособените снабдители и размера на техните количества в общия микс. Регулаторът откри, че общото планирано количество за вътрешния пазар е обезпечено от няколко разнообразни източника за доставка.

В ценовия микс е включено цялото контрактувано количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „ България - Гърция “ (IGB) на цени според настоящия дълготраен контракт с Азербайджан. Тези количества покриват 33,54% от потреблението на страната и имат основно значение за реализиране на удобни цени на синьото гориво.

След образуване на тръжна процедура за цялата 2023 година, „ Булгаргаз “ е сключил за месец март два контракта за доставка на полутечен природен газ (ВПГ) с търговци от района. Договорите са подписани след осъществена сложна оценка на всички подадени в тръжната процедура предложения, при условия за минимална доставна цена и препоръчан метод на заплащане.

В ценовия микс за месеца публичният снабдител е присъединил и количества природен газ от рандеман от ПГХ „ Чирен “.

С обезпечените количества природен газ за март се покриват уговорките на публичния снабдител към крайните доставчици и топлофикационните сдружения, както и количествата по двустранните контракти с индустриални клиенти

Утвърдената цена за март от 106,74 лева./MWh е с над 14% по-ниска от цената за февруари, която беше в размер на 124,34 лева./MWh. Основен фактор за това е понижението на борсовите показатели на интернационалните газови пазари, вследствие на мекото време и високата запълняемост на европейските газови складове. Поради пониженото планирано ползване на природен газ за март „ Булгаргаз “ е присъединил в ценовия микс по-малки количества от рандеман от хранилището в Чирен, спрямо авансово плануваните. Снижаването на борсовите котировки през февруари е дало опция на публичния снабдител да продължи виртуално да нагнетява природен газ на доста по-ниски цени, което усъвършенства ценовите нива на съхраняваните количества. В резултат на това е понижена цената на синьото гориво от Чирен, което е ценообразуващ детайл в общия микс, и е реализирано намаляване на крайната цена за март.

„ Продължаващото понижение на цената на природния газ е доста удобен фактор за топлофикационните сдружения, промишлеността и крайните консуматори. България и Европейският съюз се оправиха чудесно след прекъсване на доставките от „ Газпром “ - пазарните трендове демонстрират, че не се оправдаха апокалиптичните сюжети за мрак и мраз при неналичието на такива доставки и предходните рисково високи цени на газа остават в историята “, съобщи ръководителят на КЕВР доцент Иван Иванов на извършеното намерено съвещание на 23.02.2023 година

„ В ценовите си решения Комисията се стреми да реализира баланс, като регистрира ползите на всички заинтригувани страни. С определянето на планирана годишна цена на топлинната сила регулаторът сътвори сигурност и предвидимост за всички консуматори на топлофикационни услуги. Тази цена остана непроменена през целия есенно-зимен сезон, без значение от внезапните промени през този интервал на цената на главния ценообразуващ детайл – природния газ “, акцентира доцент Иванов.

Решението на КЕВР за одобряване на цената на природния газ за март 2023 година ще бъде оповестено на интернет страницата на регулатора.


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР