Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния

...
Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния
Коментари Харесай

Изненада: Понижават цената на газта


Комисията за енергийно и водно контролиране утвърди цена на природния газ за ноември в размер на 93.19 лв/мвтч. Това е понижение с 0.35 лв/мвтч по отношение на настоящата цена за октомври, която е 94.54 лв/мвтч. Новината заяви пред публицисти в Министерския съвет вицепремиерът Гълъб Донев. В брифинга участваха още министърът на енергетиката Андрей Живков, ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов и изпълнителният шеф на „ Булгаргаз “ ЕАД Николай Павлов.

Намалението до 93.19 лв/мвтч е допустимо заради реализирана договореност сред „ Булгаргаз “ и „ Газпром износ “ за даване на спомагателни количества природен газ за ноември на доста по-ниска цена по отношение на газовите тържища в Европа, заяви Николай Павлов. Той посочи, че „ Булгаргаз “ разполага с 15% повече гориво в газохранилището в Чирен по отношение на същия интервал на предходната година. Така доставките за българските консуматори са обезпечени.

В началото на октомври публичният снабдител „ Булгаргаз “ ЕАД изиска повишаване на синьото гориво до 124.76 лв/мвтч, а през днешния ден, взимайки поради понижението на цената на горивото на европейските газови хъбове, актуализира предлагането си с искане за цена от 119.87 лв/мвтч.

Така през ноември цената, по която публичният снабдител ще продава на своите клиенти, е към два пъти по-ниска от тази на европейските газови хъбове.

Поевтиняването на горивото е значимо за топлофикационните сдружения, за които природният газ е съществена суровина. То ще се отрази и на крайните битови консуматори – клиенти на газоразпределителните сдружения, заяви Иванов. Той посочи, че с ценовата смяна българските консуматори ще спестят общо 40 млн. $.

Правителството, „ Булгаргаз” и КЕВР вършат всичко допустимо да не допуснем през зимния сезон високи цени на отоплението и непостижими разноски за топлофикационните и газоразпределителните сдружения. Полагаме старания позитивната наклонност за понижение на цените да продължи и през декември, както и цените на природния газ, топлоенергията и електрическата енергия за януари 2022 година да не бъдат нараснали или в случай че бъдат нараснали да са с най-малък %, сподели вицепремиерът Гълъб Донев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР