Комисията за енергийно и водно регулиране ще приеме окончателно решение

...
Комисията за енергийно и водно регулиране ще приеме окончателно решение
Коментари Харесай

Бизнесът критикува новите правила за търговията с ток

Комисията за енергийно и водно контролиране ще одобри дефинитивно решение за измененията на 24 август.

© Цветелина Белутова Още по тематиката
НЕК още веднъж е на минус

Загубата за полугодието е 73 млн. лева Държавният колос има 1.2 милиарда лева непокрита загуба и 4 милиарда лева отговорности
7 авг 2018
" Инерком " апелира възбраната на Комисия за защита на конкуренцията да купи бизнеса на CEZ в България

Компанията се надява на бързо и заслужено решение от Върховен административен съд
30 юли 2018
" Булгаргаз " ще прибира непосредствено част от приходите на " Топлофикация София "
19 юли 2018
Натрупаната загуба на " Топлофикация София " е 320 млн. лева, задълженията - още 760 млн.

Дружество има да си събира и вземания за 406 млн. лева
18 юли 2018
КЕВР може да дефинира и цените на зарядните станции за електрически автомобили

Предложението е включено в законопроект за изменение на Закона за енергетиката, само че след остри реакции може и да отпадне
13 юли 2018
Ефектът на бумеранга в енергетиката

Производството на ток ще бъде най-трудно, тъкмо кагто има най-голяма потребност от него.
13 юли 2018 Макар измененията в Закона за енергетиката, с които бе направена същинска промяна в бранша, да са в действие от 1 юли, резултатът от тях към момента не се усеща. Причината е, че занапред следва да се одобрят новите Правила за търговия с електрическа сила, които действително да вкарат законовите разпореждания в практиката.

Предложеният в края на юли план за тези правила обаче също среща неодобрение - както от самите търговци на ток, по този начин и от огромните потребители на електрическа енергия, които се доставят единствено от свободния пазар.

По принцип всички участници поддържат промяната в енергийния бранш. Спорове обаче има по някои от детайлите: по какъв начин и кой да заплаща цена " Задължение към обществото ", какви гаранции да се дават, по кое време да се стопира токът на неизрядните клиенти, при какви условия търговец да се изключва от пазара и така нататък

Това са част от горещите въпроси, които Комисията за енергийно и водно контролиране би трябвало да реши до 24 август - крайната дата за одобряването на новите Правила за търговия с електрическа сила.

Кой дължи на страната

Още при подготвянето на измененията в Закона за енергетиката тази пролет стана ясно, че един от тлеещите проблеми в бранша е събирането на така наречен цена " Задължение към обществото ". Това е оня съставен елемент във фактурата за ток, който се начислява на всички консуматори, с цел да се компенсират преференциалните цени на ВЕИ и американските централи.

Но до момента в който за битовите консуматори на контролирания пазар въпросната цена е включена в общата сметка, тези, които се доставят от свободния пазар, заплащат тази цена (36 лева./МВтч) по обособена фактура. Проблемът идва оттова, че не потребителите, а търговците на ток са задължени да внасят съответните суми във Фонда " Сигурност на електроенергийната система " (ФСЕС), даже да не са ги получили от клиентите си. Те би трябвало да дават банкови гаранции пред фонда или да предплащат цената " Задължение към обществото ", защото в противоположен случай могат да бъдат отстранени от пазара. В същото време няма планувана мярка за събиране на тези вземания от потребителите.

В препоръчаният от КЕВР план на Правила за търговия с електрическа сила се вкарва опцията търговците на ток да изискат на собствен ред банкова гаранция или друго поръчителство от клиентите си, само че това повдига нови въпроси. От Българската федерация на индустриалните енергийни потребители (БФИЕК) оповестиха предлагането за сходен текст за безпричинно, защото опонира на съществени правила на договорното право като " независимост на договаряне ".

" Цена " Задължение към обществото " е приета за обществено държавно взимане в чл.36з на Закона за енергетиката. Следва това обществено взимане да е дължимо от крайните клиенти непосредствено на ФСЕС. Така ще се изолира нуждата от многократни обезпечения сред комерсиалните участници ", се споделя в публична позиция на организацията, която е изпратена до ръководителя на КЕВР Иван Иванов, министъра на енергетиката Теменужка Петкова и ръководителя на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев.

От БФИЕК считат още, че по този начин ще се приключи прехвърлянето на тежестта за риска от забавени заплащания от търговците към потребителите, посредством растеж на цените.

Асоциацията свободен енергиен пазар (АСЕП), която сплотява част от търговците на ток, пък възразява против привилегията, която се дава на ПАВЕЦ - да не заплащат цена " Задължение към обществото ", както и такси за транспорт и достъп. " Въвеждането на сходни дискриминационни ограничения ще натовари незаслужено останалите пазарни участници, които ще би трябвало да поемат каузи от разноски на освободените помпени съоръжения. Също по този начин считаме, че това предложение е причина за непозволени търговски практики, които и все още се подозират към работата на ПАВЕЦ заради неналичието на бистрота и изчерпателна информация по отношение на помпения и произвеждащ режим ", твърди Соня Кадиева, което е ръководител на АСЕП.

Да те изгонят от пазара

Проектът на Правила за търговия с електрическа сила планува и опцията търговци и производители на ток да бъдат изключвани от електроенергийния пазар поради отговорности към ФСЕС. От БФИЕК обаче показват, че практиката при обществените държавни вземания е по-различна. " Закъсняване на заплащане не води до прекъсване на активността на длъжника и отстраняването на търговски участници от електроенергийния пазар ". Според сдружението на индустриалните енергийни потребители в такива случаи е разумно контролни дейности да подхваща КЕВР, която е издала лицензите на съответните сдружения.

От АСЕП пък желаят да бъде включено обвързване Електроенергийния систематичен оператор да уведомява провинилия се търговски участник, който следва да бъде отхвърлен. " Също по този начин, считаме за неотложно да се разпише и рационален период, в който безкористен участник да има опция да почисти отговорностите си към ФСЕС и едвам тогава да се премине към крайната наказателна мярка премахване от пазара ", споделя Кадиева.
Търговците желаят да дават леден запас

Асоциацията свободен енергиен пазар желае на търговците на електрическа сила да бъде предоставена опция да вземат участие в търговете за даване на леден запас. " Това ще обезпечи спомагателни благоприятни условия за повишение на сигурността на системата и в същото време ще усили още повече конкуренцията в този другояче относително недоразвит сегмент на пазара ", споделя ръководителя на АСЕП Соня Кадиева.

Сега леден запас (мощности, които стоят в подготвеност и се включват при нужда) могат да дават единствено производителите на електрическа енергия. Новите Правила за търговия с електрическа сила обаче ще разрешат и на огромните енергийни потребители да вземат участие в този развой, като лимитират потреблението си при дефицит на ток в страната.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР