Комисията за енергийно и водно регулиране реши да увеличи цената

...
Комисията за енергийно и водно регулиране реши да увеличи цената
Коментари Харесай

КЕВР увеличи цената на газа с 32%

Комисията за енергийно и водно контролиране реши да усили цената на газа с 32%, считано от 1 юли 2022 година, в размер на 186,17 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС).

Това стана на съвещание през днешния ден при закрити врата.

На тази цена „ Булгаргаз “ ще продава природен газ на крайните доставчици на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила. За м. юни цената на газа беше 141,36 лева./MWh.

Повишението на цените е в международен мащаб поради огромното търсене и по-малкото предложение. Този месец „ Булгаргаз “ изиска цена от над 186 лв. за мегаватчас, при над 141 лв. през юни.

Основната причина за покачването на цената за м. юли е нарасналата цена на газа в международен мащаб вследствие на огромното търсене и по-малкото предложение, подбудени от военната експанзия на Русия в Украйна, написа в известието на регулатора. В изискванията на мощно понижени или спрени доставки на природен газ от Русия и повишаващата се неустановеност на енергийните доставки,

редица европейски страни също са принудени да подписват краткосрочни контракти, което при дебалансиран газов пазар е фактор за по-високите цени на интернационалните показатели.

Независимо от нарастването цената на газа в България остава доста по-ниска от цените на европейските газови тържища. От началото на юли междинната стойност на показателите на синьото гориво на най-големия газов хъб TTF е в размер на 150 евро/МВтч (293 лева./мВтч), като на 7 юли те доближиха 182 евро/МВч. Дори с новата цена българските битови консуматори, индустриалните клиенти, както и топлофикациите ще заплащат съвсем двойно по-малко спрямо настоящите цени на интернационалните пазари. За тези консуматори са обезпечени всички нужни количества природен газ за м. юли.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР