Комисията за енергийно и водно регулиране проведе заседание, на което

...
Комисията за енергийно и водно регулиране проведе заседание, на което
Коментари Харесай

КЕВР утвърди образеца на договора, който ще сключват най-малките фирми с доставчика си на ток


Комисията за енергийно и водно контролиране организира съвещание, на което утвърди пример на стандартизиран контракт по § 15, алинея 3 от Преходните и заключителни разпореждания на Закона за изменение и допълнение на закона за енергетиката (обн. Дъждовни води, бр. 57 от 2020 г.).

В сходство с промените на Закона за енергетиката от 26 юни 2020 година,  от 1 октомври 2020 г.  всички небитови консуматори,  които сега се доставят с електрическа енергия от контролирания пазар, би трябвало да излязат на свободния пазар, като изберат снабдител на електрическа сила.  В случай, че до 30 септември т.г. небитов клиент не е сключил контракт с търговец на електрическа сила, след тази дата той ще може да си доставя електрическа сила от досегашния снабдител, по свободно контрактувани цени, като за задачата двете страни би трябвало да сключат стандартизиран контракт със период от 01.10.2020 година до 30.06.2021 г.   

С одобрения пример на стандартизиран контракт се уреждат правата и отговорностите на страните, изискванията за доставка на електрическа сила и за преустановяване на контракта. Утвърденият пример на стандартизиран контракт е класифициран в 10 раздела, които съдържат:   предмета на контракта, периода и изискванията за влизането му в действие, правата и отговорностите на страните, цени, фактуриране и заплащания, изискванията и реда за краткотрайно прекратяване и възобновяване продажбата на електрическа сила, изискванията и реда за изменение и преустановяване на контракта, отговорности и наказания, както и решение на разногласия и непреодолима мощ.

При правенето на типовия контракт Комисията изиска примерни разновидности на пример на контракт от страна на „ ЧЕЗ Електро България “ АД, „ ЕВН България Електроснабдяване “ ЕАД, „ Енерго-Про Продажби “ АД и „ ЕСП Златни пясъци “ ООД. Преди одобряването на пример а на контракт, регулаторът организира на 13.08.2020 година публично разискване, в което участваха представители на заинтригувани страни - „ ЧЕЗ Електро България “ АД, „ ЕВН България Електроснабдяване “ АД, Гражданска платформа „ Изправи се.бг “ и Асоциация свободен енергиен пазар. В съгласувателната таблица към дефинитивно одобрения пример на контракт Комисията стимулирано се произнесе по всички направени оферти от участниците в публичното разискване. Прието беше предлагането след сключването на договорите по реда на член 2, алинея 2, при поискване доставчикът на електрическа енергия да бъде длъжен да ги изпрати на клиента по електронен път или да обезпечи опция за приемането им на място в център за обслужване на клиенти. Клиентът също има право да избере типа на фактурата – хартиена или електронна, както и да изиска осъществяване на инспекция при положение на подозрения за неточна сметка за доставената електрическа сила. Не по-късно от 3 (три) работни дни преди края на месеца, предшестващ месеца, от който съответните цени влизат в действие, доставчикът е задължен да разгласи на своята интернет страница цените за всички цени по обособените тарифни проекти. Прието беше и предлагането при просрочено обвързване доставчикът да насочва до клиента, документално или по определен от клиента метод (SMS, E-mail и др.), предупреждение за краткотрайно прекратяване на снабдяването, като му дава период от 5 (пет) работни дни за възнаграждение на задължението.

Решението за одобряване на пример на стандартизиран контракт по § 15, алинея 3 от Преходните и заключителни разпореждания на Закона за изменение и допълнение на закона за енергетиката (ДВ, бр. 57 от 2020 г.) ще бъде оповестено на интернет страницата на Комисията.

 

 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР