Комисията за енергийно и водно регулиране проведе закрито заседание, на

...
Комисията за енергийно и водно регулиране проведе закрито заседание, на
Коментари Харесай

По-скъп газ, цените на парното, топлата вода и тока не се променят

 Комисията за енергийно и водно контролиране организира закрито съвещание, на което одобри решение по отношение на подаденото от " Булгаргаз " ЕАД заявление за одобряване на цена за месец февруари 2021 година, по която публичният снабдител ще продава природен газ на крайните доставчици и на лицата, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила. Ценовото решение на Комисията е признато в сходство с изискванията на контракта сред " Булгаргаз " ЕАД и ООО " Газпром экспорт " и изискванията по контракта с азербайджанската компания и споразуменията към него.

В признатото от  Комисията решение е регистрирана препоръчаната на 1.02.2021 година от " Булгаргаз " ЕАД обновена цена на природния газ, в която е отразена постъпилата отчетна информация за пазарните показатели на европейските газови хъбове за м. януари 2021 година и за средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари на Европейската централна банка за същия интервал, осреднените цени към 31.01.2021 година на различните на природния газ, горива: мазут със наличие на сяра 1% и газьол със наличие на сяра 0,1%.  В обновеното ценово заявление на публичния снабдител са регистрирани и спомагателни количества природен газ по програмата за освобождение на природен газ след извършения търг на 11.01.2021 година, по договорите с лицензиантите, както и с клиенти по свободно контрактувани цени.

С решението КЕВР утвърди цена на природния газ от 1 февруари  2021 година в размер на 30,39 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). За предходния м. януари 2021 година одобрената от регулатора цена на природния газ беше в размер на 26,93 лева./MWh. 

Промяната на цената на природния газ няма да се отрази на цените на топлинната сила и на електрическата сила и те остават непроменени.

Увеличената цена на природния газ за м. февруари е в следствие на нарасналите цени на синьото гориво на европейските спотови пазари. За интервала 1.12.2020-27.01.2021 година те са се нараснали с 45% вследствие на високото търсене, както беше декларирано на откритото съвещание на 27.01.2021 година от изпълнителния шеф на сдружението Николай Павлов. Той посочи, че цените за българските консуматори ще бъдат с 15-20 на 100 по-ниски от равнищата на газовите хъбове в Западна Европа, защото публичният снабдител ще предлага количества от газовото вместилище в Чирен, количества по контракта за доставки с ООО " Газпром экспорт " и по контракта за доставка на азерски газ.   

В одобрената цена на природния газ от 30,39 лева./MWh са включени съставния елемент цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, съставния елемент за активността " социална доставка “ по член 17, алинея 7 от НРЦПГ и съставния елемент за компенсиране на разноски по член 11а, алинея 2 от НРЦПГ, покриваща разноските на " Булгаргаз " ЕАД за предпазване на количества в подземното газово вместилище " Чирен “ в осъществяване на отговорности по Плана за деяние при изключителни обстановки. 

В пълномощията на КЕВР е да утвърди цена на природния газ по подадено заявление от публичния снабдител. Въз основа на предоставените данни и документи към заявката и след инспекция на направените калкулации, Комисията утвърждава цена на природния газ за съответния месец, която се ползва от първо число на месеца, според чл.30, ал.1, т.7 от Закона за енергетиката. При одобряването на цената на природния газ КЕВР регистрира декларираните планирани количества природен газ от импорт за вътрешния пазар, променените условия по контракта сред " Булгаргаз " ЕАД и ООО " Газпром экспорт ", изискванията по контракта с азербайджанската компания и споразуменията към него, както и усреднения валутен курс на Българска народна банка на лв. по отношение на задграничната валута, в която се заплаща внасяния в страната природен газ. Правомощията на Комисията са само да откри дали заявката на " Булгаргаз " ЕАД дава отговор на условията на Наредба № 2 за контролиране на цените на природния газ и на договорите за доставка с сдруженията.

 При определянето на предстоящите доставни цени по отношение на образуването на цената на вход на газопреносни мрежи според член 17, алинея 3 от НРЦПГ са регистрирани общото количество природен газ за доставка през месец февруари 2021 година и относителния дял на количествата за социална доставка на природен газ, програмата за освобождение на природен газ, както и по двустранните контракти за доставка на природен газ.

Решението на КЕВР за одобряване на цената на природния газ от 1.02.2021 година ще бъде оповестено на интернет страницата на регулатора.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР