Комисията за енергийно и водно регулиране проведе работна среща между

...
Комисията за енергийно и водно регулиране проведе работна среща между
Коментари Харесай

КЕВР и Енергийната камара обсъдиха електроенергийния пазар

Комисията за енергийно и водно контролиране организира работна среща сред управлението на регулатора и Националната енергийна камара.

В диалога, които се състоя по самодейност на Камарата, от страна на Комисията участваха ръководителят на КЕВР Иван Иванов, членове на регулатора и специалисти, а Националната енергийна камара беше показана от съпредседателя на Управителния съвет Робърт Дик и членовете на УС на сдружението, оповестиха от регулатора.

На срещата бяха разисквани настоящи въпроси за положението и трендовете на развиване на свободния електроенергиен пазар и ролята на енергийния регулатор за мониторинг и надзор на пазара на едро, правенето на Правила за премерване на количествата електрическа енергия и на Общи условия на електроразпределителните сдружения и на крайните доставчици. Разменени бяха отзиви и по отношение на нарасналите цени на квотите за въглеродните излъчвания на интернационалните пазари и вероятното им въздействие върху бъдещите ценови решения на КЕВР.

Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов съобщи, че напъните на Комисията са напълно в поддръжка на по-нататъшната либерализация на пазара в посока на повишение на неговата ликвидност и бистрота. Работна група на регулатора към този момент организира авансово изследване, което следва да обясни основателността на постъпилите сигнали за възможни нарушавания от страна на участници в търговията на БНЕБ.

От своя страна съпредседателят на Управителния съвет на Националната енергийна камара Робърт Дик посочи смисъла на прозрачността на пазара като акцентира значимата роля на самостоятелния регулатор за основаването на конкурентна среда в енергийния бранш и за заслужено отнасяне на пазарните участници в борсовата търговия.

Двете страни оцениха срещата като ползотворна и се договориха сходни диалози да бъдат провеждани от време на време, по авансово конкретизирани тематики.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР