Комисията за енергийно и водно регулиране прие решение във връзка

...
Комисията за енергийно и водно регулиране прие решение във връзка
Коментари Харесай

КЕВР утвърди цената на природния газ за третото тримесечие на 2019 г.


Комисията за енергийно и водно контролиране одобри решение по отношение на подаденото от „ Булгаргаз” ЕАД заявление за одобряване на цена за IІІ тримесечие на 2019 година, по която публичният снабдител продава природен газ на крайните доставчици на природен газ и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, оповестиха от пресслужбата на енергийния регулатор.

Утвърдената от Комисията цена на природния газ за третото тримесечие е в размер на 44,90 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС), което съставлява понижение с 0,27 лв/MWh или с 0,60% спрямо настоящата цена за ІІ-то тримесечие на 2019 година В одобрената цена на природния газ от 44,90 лева./MWh лева са включени съставния елемент „ цена на природния газ на входа на газопреносните мрежи “ в размер на 43,97 лева./MWh, съставния елемент за активността „ социална доставка “ по член 17, алинея 6 от НРЦПГ в размер на 0,80 лева./MWh и съставния елемент за компенсиране на разноски, произлизащи от наложени отговорности към обществото по член 11а, алинея 2 от НРЦПГ в размер на 0,13 лева./MWh, покриваща разноските на " Булгаргаз " ЕАД за предпазване на количества в подземното газово вместилище „ Чирен “ в осъществяване на отговорности по Плана за деяние при изключителни обстановки. В одобрената от Комисията цена на природния газ не са включени цени за достъп и транспорт през газопреносната мрежа, избрани по реда на Методиката за установяване на цени за достъп и транспорт на природен газ през газопреносните мрежи, благосъстоятелност на " Булгартрансгаз " ЕАД, които клиентите следва да заплащат на крайните доставчици.

При одобряването на цената на природния газ КЕВР регистрира изискванията, залегнали в настоящия контракт сред " Булгаргаз " ЕАД и ООО " Газпром экспорт ", измененията в курса на щатския $ по отношение на лв., калоричността и количествата природен газ за съответното тримесечие. Правомощията на КЕВР са само да откри дали заявката на публичния снабдител " Булгаргаз " ЕАД дава отговор на условията на Наредба № 2 за контролиране на цените на природния газ и на контракта за доставка сред двете сдружения. Съгласно ценообразуващата формула по контракта с ООО " Газпром экспорт " се регистрира придвижването на международните пазари на цените на различните на природния газ горива - мазут със наличие на сяра 1% и газьол със наличие на сяра 0,1%, за предходните 9 месеца преди ценовото решение. При установяване на предстоящите доставни цени е регистрирана и динамичността на цените на различните горива на интернационалните пазари. В резултат на това през III тримесечие на 2019 година предстоящите доставни цени на природния газ са с към 1,7% по-ниски от доставните цени, прилагани през II тримесечие на 2019 година Отчетена е и смяната в осреднения валутен курс на лв. към щатския $, сравнен с валутния курс за предходния ценови интервал. За интервала от четиридесет и пет дни, предхождащи месеца на внасяне на предлагането за одобряване на цени (17.04.2019 година – 31.05.2019 г.), курсът е повишен с 1,6%. Заявеното от „ Булгаргаз “ ЕАД количество природен газ за доставка от импорт за III тримесечие на 2019 година е 5 503 905 MWh, които са образувани по контракт с ООО „ Газпром экспорт” и по договор- с „ Kolmar NL B.V. “. Съгласно подписания контракт за покупко-продажба на природен газ сред „ Kolmar NL B.V. “ и „ Булгаргаз” ЕАД контрактуваната доставна цена е по-ниска от предстоящата цена по контракта с ООО „ Газпром экспорт”, което е регистрирано при установяване на продажната цена на природния газ за III тримесечие на 2019 година

Решението на КЕВР за одобряване на цената на природния газ за ІІІ тримесечие на 2019 година ще бъде оповестено на интернет страницата на регулатора.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР