Комисията за енергийно и водно регулиране прие решение, с което

...
Комисията за енергийно и водно регулиране прие решение, с което
Коментари Харесай

КЕВР: Промени повишават сигурността на снабдяване и непрекъснатостта на доставките на електроенергия

Комисията за енергийно и водно контролиране одобри решение, с което утвърди промени и допълнения на Правилата за работа на проведен борсов пазар на електрическа сила /ПРОБПЕЕ, Правилата/. Промените са препоръчани от борсовия оператор – „ Българска самостоятелна енергийна борса “ ЕАД /БНЕБ ЕАД/, оповестиха от КЕВР.

Регламентира се нов механизъм за ръководство и ограничение на финансовия риск за оператора. Въвежда се предел за търговия на краткосрочните пазарни сегменти, при което борсовият оператор към този момент няма да дефинира изискуемо поръчителство. Лимитът ще бъде общ за пазарните сегменти „ В рамките на деня “ и „ Ден напред “ . По този метод се минимизира риска от несъблюдение на парични отговорности от страна на комерсиалните участници, защото с определяния от тях предел ще възнамеряват по-добре подаваните от тях предложения, сключваните покупко-продажби и паричните потоци.

Намалява се рискът за борсовия оператор при изпадане на търговски участник в неплатежоспособност. Паричните отговорности на участниците ще бъдат погасени посредством предоставените в интерес на БНЕБ ЕАД бързоликвидни обезпечения, което ще предотврати възможни неподходящи последствия за проведения борсов пазар на електрическа сила.

С признатите промени в ПРОБПЕЕ параметрите на продуктите за търговия на пазарни сегменти „ В рамките на деня “ и „ Ден напред “ се регламентират напълно в Инструкция № 6 „ Спецификация на търгуваните артикули “. По този метод борсовият оператор ще реагира оптимално съответно на неочаквани промени в пазарната обстановка или в нормативната рамка, уреждаща връзките на участниците в пазарни обединявания. Облекчава се и процедурата по регистрация на новите търговски участници на борсовия пазар , които ще показват банкова сметка още при подаване на искане за регистрация.

С смяната в Правилата се приключва действието на екран „ Непрекъсната търговия “, част от пазарен сегмент „ Двустранни контракти “, за което управлението на БНЕБ неведнъж е упорствало. По този метод се отстранява риска от подписване на авансово съгласувани покупко-продажби и се обезпечава по-голяма бистрота на пазара за търговия на едро с сила, което е главен принцип на Регламент /ЕС/ № 1227/2011 /REMIT/. Постига се и оптимизация на платформата за търговия и се усъвършенства качеството на услугите и тяхната сигурност.

Изменените Правила вкарват също опция за краткотрайно премахване на търговски участници от пазарен сегмент „ В рамките на деня “, в случаите когато те подписват покупко-продажби за покупка на електрическа сила, без да има обезпечено насрещно ползване. Възпиращият механизъм се постанова заради следени през последните месеци дейности на обособени участници, с които се заплашва действието на балансиращия пазар и сигурната работа на електроенергийната система.

Мярката ще докара до по-балансирани графици за доставка и ще предотврати възникването на рискови остатъци от електрическа сила. Няма да се допусне привършване на диапазона за контролиране на електроенергийната система, както и увеличение на непланираните обмени със прилежащи пазарни зони. Промяната покачва сигурността на снабдяването и непрекъснатостта на доставките .

В сходство с нормативната уредба преди приемането на измененията в ПРОБПЕЕ Комисията разгласява плана на нормативен акт и отчета на работната група на интернет страницата си и на Портала за публични съвещания. Проведено беше публично разискване на 10.05.2023 година, на което от страна на вносителя – БНЕБ ЕАД беше очебийно, че регулаторът е съумял да усъвършенства направените оферти . На всички заинтригувани страни беше предоставена опция в 14-дневен период да внесат писмени мнения, на които регулаторът дава стимулиран отговор в окончателното си решение.

Решението на Комисията е изпратено за обявяване в „ Държавен вестник “.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР