Комисията за енергийно и водно регулиране одобри днес новата цена

...
Комисията за енергийно и водно регулиране одобри днес новата цена
Коментари Харесай

Цената на газа падна с над 47%

Комисията за енергийно и водно контролиране утвърди през днешния ден новата цена на природния газ за страната. Тя е равна на 123,01 лева за мегаватчас и съставлява понижение по отношение на октомври с цели 47%. За съпоставяне - рекордните стойности от лятото прекосяваха цената от 340 лева за мегаватчас. 

Намалението е по искане на " Булгаргаз " и цената, утвърдена от КЕВР даже е с няколко стотинки по-ниска от препоръчаната. Според " Булгаргаз " понижението е поради положителните предложения от проведените търгове и срутва на цените на тържищата в Европа. 

Поглед към тържищата в Европа за доставка през ноември демонстрира междинна цена от към 130 евро за мегаватчас. България има извънредно конкуретно преимущество поради работата на интерконектора с Гърция, по която получаваме азерски газ на една от най-ниските цени в света. 

За срутва на тържищата голямо значение играят топлото време, цялостните газохранилища и наводнението от полутечен газ в Европа. През декември се чака леко повишаване и в България. След нова година евентуално следва нов скок, само че към този момент всеки коментар по тематиката би бил просто нечиста сделка. 
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР