Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) започва проверка, за

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) започва проверка, за
Коментари Харесай

КЕВР започва проверка за урана във водата на Харманли

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) стартира инспекция, с цел да откри аргументите за това във водата на Харманли и още три села да има повишени количества уран и нараснала алфа интензивност, оповестява регулаторът.

С писмо на ръководителя на регулатора до изпълнителния шеф на " ВиК Хасково " ЕООД се изисква в 7-дневен период водното сдружение да показа в КЕВР информация по изнесените в изявленията проблеми.

В отчета на сдружението би трябвало да бъдат предоставени данни от направените проби от водоизточниците (местоположение и дебит), които са посочили отклоняване в нормативно заложените индикатори за качество.

Регулаторът чака да бъде осведомен също за обитаемоте места с влошено качество на питейната вода и за броя на засегнатото население. В Комисията би трябвало да бъдат показани копия на протоколите за физикохимичен и микробиологичен разбор на взетите проби от Регионална здравна ревизия - град Хасково, от началото на юли досега, които са посочили противоречие със стандартите за качество на питейната вода.

" ВиК Хасково " би трябвало да осведоми Комисията и за метода, по който сдружението е уведомило потребителите за зародилия проблем. Водният оператор би трябвало да уточни дали на потребителите е обезпечено различно водоснабдяване с питейна вода, в това число с водоноски и къде са ситуирани те на територията на обитаемоте места. В отчета до КЕВР следва да бъде включена и информация за записаните тъжби и сигнали на консуматори за неприятно качество на питейната вода за предишни интервали.

В посочения 7-дневен период " ВиК Хасково " би трябвало да осведоми Комисията дали до този миг са правени обследвания за повода за внезапното утежняване на качеството на питейната вода в района и какви ограничения сдружението е подхванало и възнамерява да извърши.

Регулаторът показва, че при всички постъпващи сигнали за влошено качество на предоставяните ВиК услуги, ще продължава да прави щателни инспекции в отбрана на правата на потребителите.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР