Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) започва да работи

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) започва да работи
Коментари Харесай

КЕВР се захваща с критериите за оценки на енергийни сделки

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) стартира да работи по правенето на критерии, по които ще се прави оценка дали покупко-продажбите с енергийни активи могат да бъдат утвърдени или не. Това заяви ръководителят на енергийния регулатор Иван Иванов пред публицисти във в вторник след съвещанието за цената на природния газ от 1 юли.

Изработването на тези критерии се точи повече от година, откакто през април 2018 година Народното събрание вмени на КЕВР задължението да се произнася при придобиването на повече от 20 % при смяна на собствеността на електроразпределителни и газоразпределителни мрежи и снабдителни сдружение. Това се случи поради абсурда със договорката на дребната компания " Инерком " за придобиването на електроразпределителната мрежа и доставчика на ток в Западна България.

Как комисията ще преценя дали купувачът не е опасност за енергийната сигурност по този начин е не бе дефинирано. Сделката на " Инерком " с ЧЕЗ обаче пропадна, а в този момент за покупател е определен застрахователният холдинг " Еврохолд " и нуждата от оценка на придобиването е належаща.

От " Еврохолд " споделиха, че до месец и половина ще внесат документите по сливането в Комисията за защита на конкуренцията, след чието изговаряне – в случай че е позитивно, на ход е решението на енергийния регулатор дали дава зелена светлина. Бъдещият притежател чака до края на годината да получи всички нужни регулаторни позволения за завършване на договорката, осъществяването на заплащането и джиросването на акциите от шестте сдружения на ЧЕЗ у нос.

" С моя заповед към този момент се образува междуведомствена група, която включва освен представители на КЕВР, само че и на другите заинтригувани институции, които имат отношение към реализирането на критерии за нашето мнение ", сподели Иван Иванов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР