Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) все още няма

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) все още няма
Коментари Харесай

КЕВР няма критерии за оценка на купувача на ЧЕЗ

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) към момента няма критерии, по които да оцени договорката за ЧЕЗ. Това разгласи ръководителят на регулаторния орган Иван Иванов, представен от Българска национална телевизия.

От министерството на енергетиката няма да вършат лично изследване на новия претендент " Еврохолд България ", а ще разчитат на контролиращите институции, разясни Иванов.
 Теменужка Петкова: Държавата няма отношение към покупката на ЧЕЗ Обновена
Теменужка Петкова: Държавата няма отношение към покупката на ЧЕЗ

Сделката е предходна по чешкото законодателство

По думите на Иванов българското енергийно министерство ще резервира отдалеченост във връзка с договарянията сред двете компании - " Еврохолд " и ЧЕЗ, сходно на случая с първия покупател - сдружението на Гинка Върбакова - Инерком .

Три институции имат право да забранят договорката - Комисията за защита на конкуренцията, която спря договорката с " Инерком ", Комисията за финансов контрол и Комисията за енергийно и водно контролиране.

" Eвpoxoлд Бългapия " купи ЧЕЗ

Poдният xoлдинг щe плaти €335 милиoнa - с 15 млн. повече в сравнение с предложи " Инерком "

По-рано енергийният министър Теменужка Петкова съобщи, че още не е имала срещи с Инерком и договорката е предходна по реда на чешкото законодателство. " Чешката страна организира тези процедури и нашето държавно управление няма касателство по този въпрос ", сподели министърът.
 Бизнесът предлага свои специалисти за нов закон за енергетиката
Бизнесът предлага свои специалисти за нов закон за енергетиката

От АИКБ желаят цялостна либерализация на пазара

По думите на Петкова е значимо да бъде обезпечена сигурността на електроенергийната система на страната и това е водещ ия принцип . Българското законодателство е планувало избрани критерии за инспекция.

Точно тези критерии обаче към момента липсват. Енергийният регулатор има право да ревизира договорката за продажба на ЧЕЗ, откакто през 2018 година година беше изменен закона за енергетиката, само че депутатите по този начин и не вкараха критерии по които това да се случи. Критерии за инспекция не са създадени и от енергийното министерство.

Според Иван Иванов: " ние сами (КЕВР) ще се постараем да създадем справедливи критерии ".

Новия претендент за ЧЕЗ " Еврохолд България " няма опит в енергетиката, а се занимава със застрахователна активност, лизинг, продажба на коли , вложения и ръководство на активи. Дружеството се е споразумяло със настоящето управление на ЧЕЗ България да остане на позициите си. Планират да наемат и интернационалните консултанти експерти по енергетика. Новите купувачи ще се показват публично във вторник.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР