Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цената на

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цената на
Коментари Харесай

КЕВР увеличава цената на газа с 32%

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) утвърди цената на природния газ с 32%. От 1 юли синьото гориво ще коства 186,17 лева ./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС), оповестява сдружението. ". Установено е, че публичният снабдител е формирал общото планирано количество за вътрешния пазар въз основа на няколко източника . В ценовия микс е включено цялото количество по контракта за доставка на природен газ с компанията от Азербайджан. Необходимото количество газ за м. юли е обезпечено от " Булгаргаз " и със подписан контракт за доставка на полутечен природен газ /LNG/. Общественият снабдител е изискал предложения и е сключил контракти за доставки и с търговци на природен газ от района. В заявката на " Булгаргаз " се съдържат цените на обособените снабдители и размера на техните количества в общия микс.

След осъществената обстойна инспекция на всички разноски за закупуване на природен газ Комисията поправя препоръчаната от " Булгаргаз " цена и тя е понижена от 186,47 лева на 186,17 лв//MWh. Регулаторът откри, че в цената на природния газ са включени разноски в размер на 747 029 лева за потенциал и транспорт на количества до Виртуална комерсиална точка България . Тези разноски са извадени от общите разноски за цената на природния газ за м. юли 2022 година
 КЕВР: Имаме газ за юли, само че
КЕВР: Имаме газ за юли, само че " Булгаргаз " не трансформира цената

Никога до момента " Булгаргаз " не е имал толкоз доста снабдители на газ

Основната причина за покачването на цената за м. юли е нарасналата цена на газа в международен мащаб вследствие на огромното търсене и по-малкото предложение, подбудени от военната експанзия на Русия в Украйна. В изискванията на мощно понижени или спрени доставки на природен газ от Русия и повишаващата се неустановеност на енергийните доставки , редица европейски страни също са принудени да подписват краткосрочни контракти, което при дебалансиран газов пазар е фактор за по-високите цени на интернационалните показатели.

Независимо от нарастването цената на газа в България остава доста по-ниска от цените на европейските газови тържища. От началото на юли междинната стойност на показателите на синьото гориво на най-големия газов хъб TTF е в размер на 150 евро/МВтч (293 лева./мВтч), като на 7 юли те доближиха 182 евро/МВч. Дори с новата цена българските битови консуматори, индустриалните клиенти, както и топлофикациите ще заплащат съвсем двойно по-малко спрямо настоящите цени на интернационалните пазари.

От КЕВР предлагат да се сключат контракти с най-малко три различни доставчика с разнообразни способи на образуване на цена на газа. Според тях, това ще разреши да се реализира сигурност на доставките и непоклатимост на цените за българските битови консуматори.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР