Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цената на

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цената на
Коментари Харесай

КЕВР утвърди 102,33 лв./MWh цена на природния газ за декември 2021 г.

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) утвърди цената на природния газ за декември - 102,33 лева./MWh , оповестиха от КЕВР. За предходния месец ноември одобрената от регулатора цена беше 93,19 лева./MWh.

Решението е признато в сходство с изискванията на контракта сред " Булгаргаз " ЕАД и ООО " Газпром экспорт ", изискванията по контракта с азербайджанската компания и споразуменията към него.
 Цената на тока и парното няма да е като по вестниците, твърди Иванов
Цената на тока и парното няма да е като по вестниците, твърди Иванов

Все някой би трябвало да заплати при едно заледяване

В решението на Комисията е призната препоръчаната на 01.12.2021 година от " Булгаргаз " ЕАД цена на природния газ, обновена с пазарните показатели на европейските газови хъбове към 30.11.2021 година и със средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари на Европейската централна банка за м. ноември 2021 година В обновеното ценово заявление на публичния снабдител са регистрирани и количествата природен газ по програмата за освобождение , по договорите с лицензиантите, както и с клиенти по свободно контрактувани цени.

Увеличената цена на природния газ за декември е поради повишаване на интернационалните газови пазари през последните дн и на м. ноември. Отчитайки смяната в ценовите трендове, на откритото съвещание на 25.11.2021 година от страна на " Булгаргаз " ЕАД предвидиха, че цената на синьото гориво за българския пазар за м. декември се чака да бъде малко по-висока от препоръчаната в заявката на сдружението от 10.11.2021 година Независимо от това, по данни на " Булгаргаз " ЕАД, цената, която сдружението предлага за българския пазар остава с към 35% по-ниска от цените на европейските газови хъбове. По този метод за потребителите у нас се обезпечава доста ценово преимущество, спрямо потребителите в Европа.
 Българите получавали 25% по-евтин природен газ спрямо европейците
Българите получавали 25% по-евтин природен газ спрямо европейците

Благодарение на микса на " Булгаргаз "

В одобрената цена на природния газ от 102,33 лева./MWh са включени съставния елемент цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, съставния елемент за активността " социална доставка " по член 17, алинея 7 от НРЦПГ и съставния елемент за компенсиране на разноски по член 11а, алинея 2 от НРЦПГ, покриваща разноските на " Булгаргаз " ЕАД за предпазване на количества в подземното газово вместилище " Чирен " в осъществяване на отговорности по Плана за деяние при изключителни обстановки.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР