Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на
Коментари Харесай

Цената на газа се вдига с 2,2% от днес

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за април от 58,84 лева./MWh. Посочената стойност на синьото гориво е без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност. На тази цена " Булгаргаз " ще продава природен газ на крайните доставчици и компаниите с издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила. Цената за април е с към 2 % (2,2% - б. р.) по-висока от тази за март - 57,59 лева./MWh.

В одобрената стойност на синьото гориво за месеца са включени няколко съставния елемент - цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, активност " социална доставка " по член 17, алинея 7 от Наредбата за контролиране на цените на природния газ и компенсиране на разноски по член 11а, алинея 2 от наредбата, покриващи разноските на " Булгаргаз " за предпазване на количества в газохранилището в " Чирен ", в осъществяване на отговорности по Плана за деяние при изключителни обстановки.

Регулаторът е направил разбор на импортираните през днешния ден от публичния газов снабдител настоящи данни, формиращи цената на природния газ за април. В тях за регистрирани котировките на интернационалните газови пазари до 31 март 2024 година в това число.

Общото планирано количество газ за вътрешния пазар е обезпечено от три разнообразни източника. В ценовия микс за април е включено цялото контрактувано количество азерски природен газ, доставян по интерконектора с Гърция ", което покрива 51,07 % от потреблението за месеца.

От страна на " Булгаргаз " е подписан контракт за април доставка на полутечен естествен с търговец от района, откакто е извършена тръжна процедура, при условия за минимална доставна цена и препоръчан метод на заплащане. В ценовия микс са включени и количества природен газ от " Чирен ".
 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР