Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ утвърди промяната в

...
Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ утвърди промяната в
Коментари Харесай

КЕВР намали цената на газа за август и септември 2019 г. с над 34%

Комисията за енергийно и водно контролиране /КЕВР/ утвърди смяната в цените на природния газ за август и септември 2019 година, оповестиха от комисията.

Цената за интервала 5.08-31.08.2019 година е с 34,79 на 100 по-ниска спрямо одобрената от регулатора цена за предишния интервал. Цената на природния газ за септември 2019 година е по-ниска с 34,32 на 100 спрямо одобрената цена за предишния интервал

Комисията за енергийно и водно контролиране е провела закрито съвещание на 8 май, на което е приела решения по отношение на подадените от "Булгаргаз " ЕАД заявки за одобряване на цени за интервала 5 август 2019 година - 31 август 2019 година и за интервала 1.09.2019 - 30.09.2019 година, по които публичният снабдител да продава природен газ на крайните доставчици на природен газ и на клиентите, присъединени към газопреносната мрежа.
Утвърдените цени за минали интервали са признати за да бъдат изчислени сумите, които публичният снабдител на природен газ и крайните доставчици следва да възвръщат на клиентите за доставка на природен газ, се показва в решенията.

"Булгаргаз " предлага по-ниска цена на природния газ за юни

Утвърждаването на цени на природния газ за минали интервали е вследствие на променените условия на контракта сред "Булгаргаз " ЕАД и "Газпром экспорт " от 2 март 2020 година за доставка на природен газ, според които публичният снабдител на природен газ следва да възвърне суми по контракти за доставка на природен газ, считано от 5 август 2019 година Съгласно признатите промени в Закона за енергетиката от 24.04.2020 година публичният снабдител на природен газ следва да възвърне суми по контракти за доставка на природен газ на крайни доставчици на природен газ и клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, в това число на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.

След разглеждане на заявката на публичния снабдител и при отчитане на всички ценообразуващи фактори Комисията утвърди цена на природния газ за интервала 5 август 2019 година - 31 август 2019 година в размер на 29,28 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). В съпоставяне с одобрената с Решение на КЕВР от 28.06.2019 година цена за август 2019 година понижението е с 15,62 лева./MWh или с 34,79 на 100.

В одобрената цена на природния газ от 29,28 лева./MWh са включени съставния елемент цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, съставния елемент за активността "обществена доставка " по член 17, алинея 7 от Наредбата за контролиране на цените на природния газ /НРЦПГ/ в размер на 0,85 лева./MWh и съставния елемент за компенсиране на разноски, произлизащи от наложени отговорности към обществото по член 11а, алинея 2 от НРЦПГ в размер на 0,13 лева./MWh, покриваща разноските на "Булгаргаз " ЕАД за предпазване на количества в подземното газово вместилище "Чирен " в осъществяване на отговорности по Плана за деяние при изключителни обстановки.

В цената на природния газ не са включени цени за достъп и транспорт през газопреносната мрежа, избрани по реда на Методиката за установяване на цени за достъп и транспорт на природен газ през газопреносните мрежи, благосъстоятелност на "Булгартрансгаз " ЕАД, които клиентите следва да заплащат на крайните доставчици. При одобряването на цената на природния газ за интервала 5 август 2019 година - 31 август 2019 година КЕВР е отчела действително доставените количества природен газ през този интервал и променените условия по контракта за доставка на природен газ сред "Булгаргаз " ЕАД и ООО "Газпром экспорт ", според които цената се образува по хибридна формула. Отчетени са и разноските за транспорт на природен газ през територията на Румъния за интервала 5 август 2019 година - 31 август 2019 година, както и усредненият валутен курс на Българска народна банка на лв. по отношение на задграничната валута, в която се заплаща внасяният в страната природен газ за интервал от четиридесет и пет дни, предхождащи месеца на внасяне на предлагането за одобряване на цена: 17.05.2019 година - 30.06.2019 година

На закритото съвещание Комисията за енергийно и водно контролиране е приела решение, с което е утвърдила цена на природния газ за интервала 1.09.2019 година - 30.09.2019 година, по която публичният снабдител да продава природен газ на крайните доставчици на природен газ и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, в това число на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.

След разглеждане на заявката на публичния снабдител и при отчитане на всички ценообразуващи фактори Комисията утвърди цена на природния газ за интервала 1.09.2019 година - 30.09.2019 година в размер на 29,49 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). В съпоставяне с одобрената с Решение на КЕВР от 28.06.2019 година цена за септември 2019 година понижението е с 15,41 лева./MWh или с 34,32 на 100.

В одобрената цена на природния газ от 29,49 лева./MWh са включени съставния елемент цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, съставния елемент за активността "обществена доставка " по член 17, алинея 7 от НРЦПГ в размер на 0,85 лева./MWh и съставния елемент за компенсиране на разноски, произлизащи от наложени отговорности към обществото по член 11а, алинея 2 от НРЦПГ в размер на 0,13 лева./MWh, покриваща разноските на "Булгаргаз " ЕАД за предпазване на количества в подземното газово вместилище "Чирен " в осъществяване на отговорности по Плана за деяние при изключителни обстановки.

В цената на природния газ не са включени цени за достъп и транспорт през газопреносната мрежа, избрани по реда на Методиката за установяване на цени за достъп и транспорт на природен газ през газопреносните мрежи, благосъстоятелност на "Булгартрансгаз " ЕАД, които клиентите следва да заплащат на крайните доставчици. При одобряването на цената на природния газ за интервала 1.09.2019 г.-30.09.2019 година КЕВР е отчела действително доставените количества природен газ през този интервал и променените условия по контракта за доставка на природен газ сред "Булгаргаз " ЕАД и ООО "Газпром экспорт ", според които цената се образува по хибридна формула. Отчетени са и разноските за транспорт на природен газ през територията на Румъния за интервала 1.09.2019 г.-30.09.2019 година, както и усреднения валутен курс на Българска народна банка на лв. по отношение на задграничната валута, в която се заплаща внасяният в страната природен газ за интервал от четиридесет и пет дни, предхождащи месеца на внасяне на предлагането за одобряване на цена, а точно: 17.06.2019 година - 31.07.2019 година

Обмисля се от КЕВР да се отдели Комисия за контролиране на ВиК услугите

През тази седмица КЕВР ще организира закрити съвещания, на които следва да одобри дефинитивни решения по отношение на подадените от "Булгаргаз " ЕАД заявки за одобряване на цени на природния газ и за други минали интервали - октомври, ноември и декември 2019 година След приемането им решенията на Комисията ще бъдат оповестени на интернет страницата на регулатора. КЕВР прави разбор на въздействието на променените цени на природния газ през интервала от август 2019 година до март 2020 година върху цените на топлинната сила и на електрическата сила, създадена от топлоцентрали с високоефективно комбинирано произвеждане. В тази връзка регулаторът ще одобри настрана решение за изменението на цените на топлинната сила и на високоефективната електрическа енергия за инструкции интервал.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР