Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) следи сделката за

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) следи сделката за
Коментари Харесай

КЕВР готова да оцени сделката на Еврохолд с ЧЕЗ, но още не знае как

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) следи договорката за закупуване на активите на ЧЕЗ от " Еврохолд " и в случай че се стигне до такава, ще извърши инспекция. Това разяснява ръководителят на комисията Иван Иванов пред публицисти в петък във връзка оповестената предходния ден договорка за 335 млн. евро, която обаче се нуждае от регулаторни утвърждение преди да бъде финализирана.

Той напомни, че КЕВР последна се произнася по договорката, откакто това сторят останалите регулатори – Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Комисията за финансов контрол (КФН). Енергийният регулатор бе длъжен и той да се произнася по покупко-продажби за над 20 % енергийни активи. Това стана, откакто избухна абсурдът с придобиването на бизнеса на ЧЕЗ в България от пазарджишката компания " Инерком ", която нямаше задоволително опит да ръководи тези активи. След като Комисия за защита на конкуренцията забрани договорката и ЧЕЗ скапе контракта с " Инерком ", се стигна до избора на застрахователния холдинг " Еврохолд ".

" Еврохолд " няма никакъв опит в ръководство на енергийни активи, само че преди ден холдингъ разгласи, че ще наеме водещи консултанти, с цел да ги поучават в тази област, както и че ще остави отпред на сдруженията за електроразпределение и електроснабдяване в Западна България досегашното управление.

Как КЕВР ще оцени договорката остава неразбираемо. Иван Иванов призна, че към момента не са направени критерии, по които ще се прави утвърждението на енергийните покупко-продажби. Регулаторният началник изясни, че разпоредбите не били направени от виновните институции. Кои са те, не бе посочено, само че още при приемането на условието КЕВР да ревизира и да се произнася по придобиване на енергийни активи породи спор с депутатите за това кой би трябвало да изготви разпоредбите за оценка на покупко-продажбите. Регулаторът счита, че това е работа на народните представители, те пък настояват, че е на КЕВР.

" В последна сметка, в случай че се стигне до нас, ние сами ще се постараем да създадем обективните критерии. Надявам се фактически, в случай че се стигне до тази инспекция, да бъдем подкрепени в изработването им ", сподели Иван Иванов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР