Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ ще приеме на

...
Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ ще приеме на
Коментари Харесай

КЕВР ще приеме промените в Наредбата за присъединяване на производители и клиенти към разпределителните електрически мрежи

Комисията за енергийно и водно контролиране /КЕВР/ ще одобри на 19 септември измененията в Наредба 6 на ведомството, заяви през днешния ден ръководителят на Комисията Иван Иванов след публично разискване на план за смяна.

Наредба 6 е за реда и изискванията за присъединение на производители и клиенти на електрическа сила към преносната или към разпределителните електрически мрежи. Промените в наредбата се постановат поради промените на Закона за устройство на територията (ЗУТ), обнародван в Дъждовни води, бр. 1 от 2019 година

С изменението и допълнението на член 125, алинея 4, член 128а и член 140а от Закон за устройство на територията са въведени процедури за служебно координиране и даване на информация от експлоатационните сдружения в хода на процедура по присъединение на обект на клиент към съответната мрежа.

Освен това с изменението на член 143, алинея 1 от Закон за устройство на територията е отпаднало условието за показване на подписани с експлоатационните сдружения предварителни контракти за присъединение към мрежите на техническата инфраструктура, като належащо изискване за координиране и одобрение на капиталовия план, показват от КЕВР като претекстове за промени в наредбата.

Необходимост от промени в Наредба 6 произтичат и от нуждата за понижаване на административната тежест, която е планувана в Решение 411 на Министерския съвет от 2016 година за приемане на План за деяние с ограничения, адресиращи главните проблематични области, възпрепятстващи повишаването на вложенията, допълват специалистите на комисията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР