Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще подложи днес

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще подложи днес
Коментари Харесай

КЕВР обсъжда проекта за поправки в правилата за търговия с електроенергия

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) ще подложи през днешния ден на публично разискване планът на Правилата за изменение и допълнение на търговията с електрическа сила. Промените бяха прегледани от КЕВР в края на месец ноември 2019 година, само че окончателното им издание бе забавено във времето, несъмнено в открития период. Предложенията, направени от заинтригуваните страни са били толкоз доста, че регулаторът е срещнал усложнения, с цел да подложи на разбор всички и изготви съответното мнение, научи заяви 3eNews.

Промените в Правилата за търговия с електрическа сила са в сходство с измененията в Закона за енергетиката, които предоставиха опцията на производителите на електрическа енергия от ВЕИ от 1 до 4 МВт и когенерации да излязат на пазара. Те плануват в основата си въвеждането на понятието „ агрегатор “ като индивид на електроенергийния пазар, ограничавания за електроразпределителните предприятия при закупуването на софтуерни разноски, рационализиране на балансиращите групи, нови постановки във връзка с доставчика на електрическа енергия. В частност постановяват и нов стадий от либерализацията на пазара на електроенергийния пазар.

„ С промените и допълненията на ЗЕ (обн. Дъждовни води, бр. 41 от 21.05.2019 г.) се пристъпва към идващ стадий от либерализацията на пазара на електрическа сила, като задължението на производителите на електрическа сила, създавана от възобновими източници (ВИ) и от високоефективно комбинирано произвеждане на електрическа и топлинна сила (ВЕКП) да продават цялото създадено количество електрическа сила на другите сегменти на проведения борсов пазар следва да се ползва и по отношение на тези с обща конфигурирана мощ от 1 MW до 4 MW.

В тази връзка се постанова метаморфоза на работата на балансиращия пазар и по-конкретно на структурата и състава на балансиращите групи, на опцията за обединяване на балансиращи групи, както и на активността на координаторите на балансиращи групи.

С допълнението на член 104 от ЗЕ с нова алинея 2 се вкарва изясненост по отношение на лицата, които дължат цени за достъп и/или за транспорт до/през електропреносната и електроразпределителните мрежи, в това число и в случаите на експорт на електрическа сила с генезис Р България. Това допълнение на ЗЕ от своя страна постанова анулация на някои разпореждания в ПТЕЕ, които му опонират.

Предложените промени, касаещи работата на проведения борсов пазар на електрическа сила са нужни по отношение на идната интеграция на българската пазарна зона със прилежащи такива в сегменти „ ден напред “ и „ в границите на деня “, изясняват в отчета си специалистите от работната група на КЕВР.

Позовавайки се на промените в енергийния закон, специалистите обосновават и нуждата от „ въвеждането на нов тип участник на балансиращия пазар –„ агрегатор на група от обекти “, разширението на разпоредбите във връзка с оборудванията за предпазване на сила, с изключение на ПАВЕЦ (досега изчезнало в нормативната база б.р.).

Промените в частта „ Борсов пазар на електрическа сила “ отстраняват в забележителна степен съществуващите в практиката противоречиви моменти и неясноти по повод използването на реда и изискванията за промяна на снабдител на електрическа сила и на координатор на балансираща група и разпоредбите за доставяне от снабдител от последна инстанция, се споделя още в отчета на работната група.

По отношение на предстоящите резултати от използването, в отчета на работната група се показва, че „ В резултат от основаването на нужните условия за фактическото присъединяване на производителите от Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) и ВЕКП с обекти с обща конфигурирана електрическа мощ от 1MW до4 MWна проведения борсов пазар ще се усили неговата ликвидност, а оттова и атрактивността и стабилността на пазара. По-високите търгувани размери ще доведат надлежно и до търсенето/предлагането на по-голям брой и по-разнообразни борсови артикули, отговарящи в най-голяма степен на портфолиото на съответния търговски участник, което ще даде спомагателен подтик в развиването на борсовата търговия. Регламентирането на ясни правила и условия за присъединяване на тези производители на електроенергийната борса ще предотврати в забележителна степен опциите за злоупотреби и извличането на неполагащи се изгоди, като в същото време ще сътвори сигурност и убеденост в пазарните участници, че постигнатите резултати са дължат фактически на справедливи фактори, а не на непазарни такива.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР