Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)реже мераците за драстичен

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)реже мераците за драстичен
Коментари Харесай

КЕВР реже мераците за скок в цените на тока

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР)реже мераците за фрапантен скок на цените на тока.
Всички сдружения - държавни и частни, НЕК, ЕСО и трите ЕРП-та - ЕВН, ЧЕЗ и Енерго Про, са задължени всяка година да желаят нова цена на ел.енергията три месеца преди 1 юли, когато е началото на новия регулаторен интервал. Месец преди тази дата те са длъжни посредством медиите да разгласят желанието си да изискат нови цени.
От ЕВН към този момент оповестиха, че ще желаят от регулатора позволение за нарастване на цената на тока с 6,9% денем и с 5,4% за нощна цена.
Енерго-про изиска приблизително нарастване на цените с 5,5%.
До момента НЕК, ЕСО и ЧЕЗ не са оповестили публично какво нарастване на цените на тока са поискали от регулатора. Припомняме, че в края на февруари от ЧЕЗ оповестиха, че ще желаят промяна на цените на тока, без да прецизират с какъв брой. Тогава от компанията се обосноваха, че с „ предлагането си целят да се обезпечат сигурност на снабдяването и качествена услуга на клиентите, понижаване на софтуерните разноски и нужните средства за развиване и разширение на мрежата “.
КЕВР няма да удовлетвори настояванията за нарастване на цените на ел.енергията на нито едно от трите ЕРП-та и крайните доставчици, както и на ЕСО и НЕК, и ще се съгласи на минимално повишаване до 2%, считат обаче специалисти, наблюдаващи енергийния бранш.
От КЕВР оповестиха, че няма да позволен внезапно повишение на цените на тока, като не са дали публична прогноза за вероятно повишаване.
"Това, че заради продажбата на ЧЕЗ цената внезапно ще се увеличи, това са спекулации, в случай че някой желае да осъществя политически планове посредством цената на ЧЕЗ, няма по какъв начин да се случи това. Нито заемите, нито лихвите са ценообразуващи ", съобщи наскоро ръководителят на КЕВР Иван Иванов. Той изясни, че всяка година сдруженията желаят огромно нарастване, само че КЕВР не се е съгласявала и напомни, че за последните 3 години цените на тока са се повишили единствено с 2,5%, което в междинната сметка на потребителите е нарастване с 1-2 лв..
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР