Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) проведе закрито заседание,

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) проведе закрито заседание,
Коментари Харесай

Намалиха цената на природния газ

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) организира закрито съвещание, на което одобри решение по отношение на подаденото от " Булгаргаз " заявление за одобряване на цена за месец август 2020 година, по която публичният снабдител ще продава природен газ на крайните доставчици и на лицата, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.
С решението на комисията одобрената цена на природния газ от 01.08.20 година е в размер на 18,67 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). В съпоставяне с цената за юли 2020 година, когато беше в размер на 19.10 лева./MWh, понижението е с 0,43 лева./MWh, или 2,25 %. В одобрената цена са включени съставния елемент цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, съставния елемент за активността „ социална доставка “ по чл.17, ал.7 от НРЦПГ и съставния елемент за компенсиране на разноски, покриваща разноските на " Булгаргаз " за предпазване на количества в подземното газово вместилище „ Чирен “ в осъществяване на отговорности по Плана за деяние при изключителни обстановки. В цената на природния газ не са включени цени за достъп и транспорт през газопреносната мрежа, избрани по реда на Методиката за установяване на цени за достъп и транспорт на природен газ през газопреносните мрежи, благосъстоятелност на " Булгартрансгаз ", които клиентите следва да заплащат на крайните доставчици.
При одобряването на цената на природния газ КЕВР регистрира декларираните планирани количества природен газ от импорт за вътрешния пазар, променените условия по контракта сред " Булгаргаз " и ООО " Газпром экспорт " и усреднения валутен курс на Българска народна банка на лв. по отношение на задграничната валута, в която се заплаща внасяния природен газ. Правомощията на КЕВР са само да откри дали заявката на публичния снабдител дава отговор на условията на Наредба №2 за контролиране цените на природния газ и на контракта за доставка сред 2-те сдружения. При определянето на предстоящите доставни цени по отношение на образуването на цената на вход на газопреносни мрежи са регистрирани общото количество природен газ за месец август 2020 година и относителния дял на количествата за социална доставка на природен газ, програмата за освобождение на природен газ, както и по двустранните контракти.
Решението на КЕВР за одобряване на цената на природния газ от през днешния ден (01.08.20 г.) е оповестено на интернет страницата на регулатора.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР