Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ прие днес решение,

...
Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ прие днес решение,
Коментари Харесай

КЕВР повиши цената на природния газ с 30% |

Комисията за енергийно и водно контролиране /КЕВР/ одобри през днешния ден решение, с което утвърди цена на природния газ за месец януари в размер на 133,41 лева./MWh, оповестиха от комисията. За предходния месец декември одобрената от регулатора цена беше 102,33 лева./MWh.

Председателят на КЕВР доцент Иван Иванов е коментирал във връзка на ценовото решение, че без значение от желанието си, регулаторът не разполага с лостове, с цел да ограничи повишаването на природния газ. Той е изразил паниката си, че продължаващото повишение на цената на синьото гориво, което е напълно по външни за страната фактори, слага в извънредно тежко състояние топлофикационните сдружения, които употребяват природен газ като примитивен енергоносител, а следва да се има поради, че това гориво образува 60-70 на 100 от цената на топлофикационната услуга. Доц. Иванов е обърнал внимание, че след решението на Народното събрание за мораториума на цените на парното, тока и ВиК услугите тези сдружения не престават да дават топлинни услуги по цени на природния газ към 31.07.2021 година, до момента в който в това време цената на заплащаното от тях синьо гориво все още е повишена близо три пъти.

В тази обстановка, съгласно енергийния регулатор, е неотложно незабавно да бъде одобрен механизъм за компенсиране на топлофикационните сдружения и всички останали консуматори на природен газ в страната. Това е изключително значимо за топлофикационните сдружения, тъй като ще им разреши да продължат естествената си работа през есенно-зимния сезон и да дават топлинна сила за огромен брой консуматори в София и други огромни градове. В противоположен случай сдруженията могат да се окажат в неспособност да се разплащат с " Булгаргаз " ЕАД за закупувания от тях природен газ. На собствен ред това ще затрудни публичния снабдител, който според контракта за доставка би трябвало авансово да заплаща за доставяните количества природен газ. В резултат на това е допустимо да се стигне до тежка междуфирмена задлъжнялост, което крие опасности за цялата енергийна система и за стопанската система на страната, коментирал ръководителят на
КЕВР.

Приетото през днешния ден решение е по отношение на подаденото от " Булгаргаз " ЕАД заявление за одобряване на цена за месец януари 2022 година, по която публичният снабдител ще продава природен газ на крайните доставчици и на лицата, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.

От комисията показват още, че увеличената цена на природния газ за януари е вследствие на повишаване на цените на интернационалните газови пазари през интервала след внасяне на заявката на " Булгаргаз " ЕАД на 10.12.2021 г, в което е била препоръчана цена от 117,12 лева./MWh.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР